Published On: mar, Aug 30th, 2011

De citit: Antigona de Sofocle

Share This
Tags

Antigona de Sofocle este una din cele mai importante tragedii grecesti, una din cele mai pretioase opere ale antichitatii. Antigona este fiica lui Oedip rezultata din dragostea incestuoasa cu mama sa Iocasta. Aceasta intr-o lume in care barbatul are ultimul cuvant se opune vointei regelui Creon si ii incalca porunca.

Asistand la lupta fratilor ei Eteocle si Polinike, unul aparator al cetatii iar celalalt inamic, regele ia decizia ca de funerarii sa aibe parte doar Eteocle aparatorul cetatii. {nsa spiritul puternic al frumoasei Antigona o indeamna sa isi ingroape si celalalt frate in ciuda vointei lui Creon. Principiile familiei fiind mult mai importante.

Antigona, este inzestrata cu un caracter indraznet, cu un curaj demn de un luptator. Taria ei de a-l infrunta pe rege se trage din constiinta ca actioneaza in numele legilor strabune, nescrise, in care se sintetizeaza morala traditionala, adanc inradacinata in cetatile grecesti.

Antigona de sacrifica pentru legi care nu sunt scrise pe hartie, ci tin de permanenta constiintei umane. Aproape ca nici nu o vedem luptand; merge la moarte, drept, ca din datorie. Aceasta ii da o dimensiune aproape supraomeneasca. Atunci cand declara: “m-am nascut ca sa aduc in lume iubire, nu ura” – are in vedere datoria ei fata de fratele sau mort, mai mult decat sentimentul sau de dragoste fata de Hemon fiul regelui Creon.

Pare o statuie vie a datoriei. Prin gandirea sa morala, ca si prin apriga ei staruinta in virtute, domina, parca, nu numai umanitatea dimprejur, ci toata umanitatea. Dintr-un subiect simplu, poetul a stiut sa scoata peripetii dramatice, fiecare din acestea unind un continut psihologic cu unul filozofic.Va doresc lectura placuta!

Comentarii

comentariu

About the Author

-