Published On: mie, Aug 3rd, 2011

De citit: Robinson Crusoe de Daniel Defoe

Share This
Tags

“Robinson Crusoe” este un roman reprezentativ pentru iluminismul englez. Inspirandu-se dintr-un fapt real, Daniel Defoe aduce in acest roman un elogiu omului optimist, intreprinzator, care stie sa puna stapanire pe natura, reusind sa supravietuiasca in conditii dificile.

In 1709, navigatorul scotian Alexander Selkirk este salvat de pe Insula Juan Fernandez unde naufragiase cu patru ani inainte. Se crede ca povestea lui Selkirk a stat la baza romanului aparut ulterior in 1719.

Tanarul Robinson se imbarca pe o corabie impotriva vointei tatalui sau.

Vasul este atacat de catre pirati si Robinson este luat in sclavie, insa

reuseste sa scape, devenind singurul locuitor al unei insule pustii. Corabia naufragiata ramane accesibila o vreme si incearca sa aduca toate cele necesare pentru a putea reconstrui civilizatia de la zero. {si construieste o locuinta, creste capre,cultiva porumb si chiar invata si olaritul. {nsa ceea ce ii lipseste cel mai mult este compania unei fiinte umane. Nu dupa mult timp descopera ca nu este singur pe insula. Canibalii foloseau insula pentru ospetele lor. Astfel Robinson il salveaza pe unul dintre prizonieri si il numeste Vineri, il converteste la crestinism si il invata engleza.

Interesant la acest roman este faptul ca Robinson cand ajunge din nou in Anglia dupa peripetiile naufragiului, incearca sa traiasca ca toti ceilalti se insoara si are doi copii, insa civilizatia nu il fascineaza purtand mereu in suflet insula sa. Ramas vaduv se va reintoarce pe insula.

Naratiunile de calatorie ale secolului al XVIII-lea se folosesc de fascinatia noului, de locuri exotice si de redescoperirea unei naturi inca salbatice spre a explora tocmai aceasta zona generala si imutabila a naturii umane.

Comentarii

comentariu

About the Author

-