Published On: mar, Aug 2nd, 2011

Cum a jefuit statul roman populatia in plina criza?

Share This
Tags

Daca te intrebi de ce nu-ti mai ajung banii care-ti ajungeau anii trecuti sau daca te intrebi de ce nu mai ai clienti,  raspunsul comun este ca partea care lipseste a fost luata de stat. Majorarea TVA a mutat o parte insemnata din resursele populatiei in mainile guvernantilor, care doar mimeaza austeritatea bugetara.

Guvernul s-a decis foarte rapid anul trecut sa majoreze TVA de la 19% la 24%. Premierul Emil Boc promitea solemn ca, in contrapartida, cota unica nu va fi majorata si nu se va umbla la niciun alt impozit.

Si nici nu avea de ce sa umble. Veniturile statului din TVA la nivelul lunii- iunie din anul acesta sunt cu nu mai putin de 31,5% peste cele din iunie 2010. Este ultima luna care da pe fata dimensiunea catigurilor pe care guvernul le-a avut pe urma acestei decizii – TVA s-a majorat la 1 iulie 2010, iar din cauza efectului de baza, dinamica anuala a incasarilor din TVA va disparea din prim plan.

Astfel, statul a luat din buzunarul populatiei, dintr-o miscare, 1,23 miliarde euro in plus. Atentie, doar pana la jumatatea anului.

Pentru o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna contributia populatiei, prin TVA, la finanele publice ale majorarii, veniturile statului din aceasta taxa reprezentau la 30 iunie un sfert din incasarile bugetului general consolidat al Romaniei. TVA este astfel, de departe, principala sursa de venit a statului.

Un guvern ar putea face cu acesti bani 300 de kilometri de autostrada, la actualul standard de cost, de aproximativ 4 milioane de euro pe kilometru.  Or, intr-un scenariu optimist, in 2011 s-ar putea construi inca 42 de kilometri de autostrada, ceea ce ar duce “reteaua de autostrazi” folosit de contribuabilii romani la incredibila lungime de 350 de kilometri.

Mai exista o varianta pentru acesti bani “recuperati” de la populatie, care vrand, nevrand, a fost cuprinsa in bugetul semnat de fruntea guvernului si adoptat de reprezentanti alegatorilor, in parlament.

De pilda, plata pe un an a pensiilor speciale luate de fostii angajati ai statului din aparare, politie  si servicii speciale.

Asadar, majorarea TVA a avut efectul scontat – a adus foarte multi bani la buget. Ca fapt divers, fiecare roman de peste 15 ani, exclusiv cei aproximativ doua milioane care au plecat afara, deci dau TVA altui stat, a platit pe aceasta taxa 320 de euro in doar jumatate de an. Adica fiecare dintre cei aproximativ 16 milioane de romani platitori s-ar putea duce intr-un sejur in Grecia cu banii dati intr-un an pe TVA. Din majorare, statul a catigat 77 de euro de persoana, in jumatate de an. Deci din majorarea TVA s-ar asigura transportul.

Acest cost exorbitant al TVA-ului de 24% l-a facut pana si pe ministrul Finatelor care a semnat decizia, Sebastian Vladescu, sa declare ca a fost o miscare haotica, gresita.

Dar nu doar incasarile din TVA s-au marit consistent. Sumele incasate din accizele majorate, care ocupa 10% din veniturile statului, au crescut si ele cu 27,1%, in acelasi interval. Per total, veniturile statului au crescut cu 9,6%. De ce atat de putin la total? Pentru ca, potrivit executiei bugetare, Finantele n-ar mai fi facut bani din  donatii (-71%), venituri nefiscale  autorizatii. Mai este o serie de minusuri, dar de impact foarte mic.

Populatia si-a facut datoria, daca avea vreuna. De cealalta parte, modul in care a inteles guvernul Romaniei  austeritatea la care s-a angajat in fata institutilor creditoare este cel putin dubios.

Banii stransi din taxele mixte ajuta guvernul sa plateasca angajatii. Pe unii dintre ei, sfidator de bine. Taierile de salarii de 25% in sectorul bugetar din luna iulie a anului trecut au ramas in mintea tuturor. Dar o abilitate de comunicare a ascuns publicului larg ca a fost vorba de o taierea a salariului brut de baza. Or, in administratie grosul castigului il aduc premiile si sporurile, nu salariul.

Ce au reusit sa ascunda cu multa grij a guvernantii este ca in administratia publica veniturile s-au intors la un nivel foarte apropiat de valoarea de dinaintea taierilor. Mai precis, in administratia publica, venitul salarial mediu net din mai anul acesta este cu doar 6% mai mic decat cel din iunie 2010.

Cel mai important este ca datorita echilibrarii bugetului cu ajutorul majorarii TVA, dinamica salariilor de la stat a fost mult superioar celei a salariilor din economie. In intervalul iulie 2010 – mai 2011, castigul functionarului s-a marit cu 9,6%, in timp ce venitul mediu pe economie a crescut cu doar 7,6%.

Venitul net din administratie este (net) superior celui mediu pe economie 1.813 lei, fata de 1.458 lei.

Peste toate acestea, uimeste cresterea puternica a cheltuielilor statului cu bunuri si servicii. Alta data, scaderea lor era folosita de guvern ca o dovada ca-i pasa de cheltuielile din banii publici. Ca statul nu risipeste taxele platite de contribuabili pe birouri si masini noi. Acum, in plina austeritate bugetara, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,6% in prima jumatate de an fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Asadar 20% din cheltuielile totale sunt ocupate de personal, iar 15% de cele cu bunuri si servicii. Asta inseamna ca peste o treime din banii, tot mai multi, platiti la stat de cetatenii Romaniei se duc pe propria lui funcţionare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-