Published On: mie, Aug 24th, 2011

Culturile din Matca – distruse aproape in totalitate

Share This
Tags

Agricultorii comunei Matca si-au vazut toata munca distrusa, din cauza ca au fost inselati de o companie israeliana care comercializeaza seminte pentru legume si fructe. Agricultorii au cumparat rasaduri si seminte netratate, desi compania ii asigura ca toate semintele corespund normelor impuse de Uniunea Europeana.

Problemele au aparut imediat, rasadurile de rosii au inceput sa se usuce de la varf spre radacina, ele fiind infestate cu virusul “petelor de bronz”, iar miezul unor legume ajunse la maturitate a mucegait, acesta fiind un semn clar  de virus.

Un alt semn al contaminarii il prezinta si fructele. Ele se ingalbenesc, iar in timp, se strafidesc si cad, fiind contaminate cu virusul “incretirii galbene”. Agricultorii s-au razvratit, sustinand ca au investit foarte multi bani si munca si acum totul s-a dus de rapa, aproape 80% din culturi fiind distruse, si nu-si vor mai putea recupera cheltuielile nici de la stat, care sustine ca  semintele au fost cumparate la negru, iar majoritatea producatorilor nu si-au asigurat culturile. Cateva mostre au fost duse la analiza la Bucuresti, unde a fost confirmata prezenta virusilor in culturi.

Acum, cultivatorii sunt nevoiti  sa arunce rasadurile deoarece virusul se poate raspandi si poate contamina si celelalte recolte.

In decursul saptamanii viitoare este asteptat  Ministrul Agriculturii, domnul Valeriu Tabara, pentru  a evalua situatia si pentru a fi gasite solutii.” Aceasta firma care e laudata ca este singurul importator a avut anul trecut o tombola. Celor care procurau pachetele cu inputuri, le cereau sa aduca ambalajele goale inapoi, ca sa nu mai poata dovedi ca au cumparat semintele de la ei. A fost foarte bine lucrat”, a declarat directorul societatii Legume-Fructe Matca, Mircea Croitoru.

Paguba totala este estimata la aproximativ  6 milioane euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-