Published On: Soare, Aug 28th, 2011

Caii de la Letea salvati de la moarte in Braila au plecat azi inapoi, acasa

Share This
Tags

* Fundatia Vier Pfoten a organizat transportul pentru 22 dintre cei 41 de cai, care vor fi dusi inapoi pe grindul Letea si eliberati in padure * restul cailor ramasi la ferma din Urleasca vor fi dusi in Tulcea in zilele urmatoare

Povestea dramatica a cailor de la Letea, care au fost opriti in luna mai din drumul lor catre abator, pe raza judetului Braila, are un final fericit. Cele 41 de cabaline care au supravietuit transportului groazei, intr-un TIR in care erau inghesuite claie peste gramada, nemancate si neadapate, pline de rani, dupa ce fusesera batute, sunt acum bine sanatoase si vor ajunge in padurea de unde au fost luate in mod samavolnic.

Din cei 54 de cai aflati in camionul care ii ducea la abator, cinci animale, intre care si doi manji, au murit din cauza leziunilor severe si traumelor suferite in timpul transportului. Medicii au reusit insa sa vindece leziunile grave ale altor patrupede si sa salveze si manzul Lucky, care avea o rana extrem de grava. Alti 9 cai au fost eutanasiati, analizele efectuate de DSVSA Braila stabilind ca acestia sufereau de anemie infectioasa ecvina. Toti armasarii au fost  castrati pentru a se evita inmultirea cailor si transmiterea acestei boli virale. In plus, la ferma din Urleasca unde au fost gaduiti temporar, s-a nascut ulterior si un manz, care a fost botezat Soltana.

Din mai si pana in prezent, caii au ramas la ferma din Urleasca, fiind preluati in custodie de Fundatia Vier Pfoten, care a suportat cheltuielile adapostirii, hranirii si intretinerii lor. Caii au fost ingrijiti la ferma de medicul veterinar Ovidiu Rosu, de la Vier Pfoten, medicul veterinar voluntar Florin Mlagiu si de alti 6 voluntari.

Dupa mai bine de 3 luni de tratamente si ingrijiri, patrupede sunt acum sanatoase, iar analizele repetate facute de Directia Sanitar Veterinara Braila au indicat ca acestea nu au anemie infectioasa, dovada ca s-a putut da viza pentru transportul lor inapoi, catre Tulcea.

Fundatia Vier Pfoten a organizat astazi un prim transport de cai catre grindul Letea, iar in jurul orei 9, un numar de 22 de patrupede, imbarcate in doua masini, sub supravegherea inspectorilor DSV Braila, au plecat catre localitatea tulceana C.A. Rosetti, unde vor fi eliberate in padure.

Tot astazi, la C.A. Rosetti,  in prezenta ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, se va semna un acord de parteneriat intre Fundatia Vier Pfoten, MDRT, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si Consiliul Local CA Rosetti. Parteneriatul are doua obiective:1. Derularea unor actiuni pe care  membrii parteneriatului le pot desfasura in domeniul gestionarii efectivelor de animale aflate in libertate in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in scopul conservarii biodiversitatii biologice si dezvoltarii durabile a comunitatilor locale; 2. Cresterea circulatiei turistice in zona profitand de existenta singurei populatii de cai salbatici din Europa, in beneficiul populatiei locale.

Pentru cei 19 cai ramasi inca la ferma din Urleasca, dupa rezolvarea unor probleme legate de actele acestora, ramase in suspensie la DSV Tulcea, se va asigura transportul catre Letea in perioada urmatoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-