Published On: mar, Aug 16th, 2011

Braila, printre judetele codase la investitii straine

Share This
Tags

* potrivit unei analize Econtext.ro, Braila nu este printre judetele preferate de companiile straine, pentru a-si lansa investitiile * in regiunea Sud-Est, Braila si Tulcea sunt in coada clasamentului, cu o singura companie straina ce a investit, in luna ianuarie 2011, in timp ce in Constanta sunt inregistrate 7  * nici Galatiul nu straluceste, cu 2 investitii straine, in perioada de referinta

Faptul ca Braila nu este una dintre destinatiile preferate de companiile straine, cand este vorba despre investitii, nu mai este demult o supriza pentru nimeni. Din nefericire, la vreme de criza, oricre investitie, cat de mica, poate face diferenta, iar lipsa acestora se resimte puternic in economia si asa subrezita a judetului.

De cativa ani, companiile straine, considerate principalele generatoare de capital, nu se mai inghesuie la poarta Romaniei, insa specialistii spun ca inceputul lui 2011 este cel mai slab din ultimii cinci ani, in privinta numarului de societati straine care isi deschid afaceri in tara noastra. Econtext.ro a facut o analiza privind numarul companiilor straine care vin in Romania si judetele alese de acestea pentru a-si plasa investitiile. Analiza vizeaza inceputul acestui an, mai exact, luna ianuarie si are in vedere doua criterii: numarul de companii straine care s-au inregistrat in Romania in luna ianuarie a acestui an si judetele in care au ales sa se inregistreze. O simpla comparatie, din acest punct de vedere, cu lunile aferente din ultimii patru ani, pune in evidenta o realitate ingrijoratoare: numarul de companii straine inmatriculate in prima luna a acestui an este de aproape trei ori mai mic decat numarul de companii straine inregistrate in prima luna din 2007: “In cifre, situatia se prezinta astfel: 404 societati cu capital strain s-au inmatriculat in Romania in ianuarie 2011. In schimb, in ianuarie 2007, numarul acestora a fost de 1.107”.

In privinta amplasarii geografice, Capitala ramane prima optiune in ceea ce priveste inmatricularile companiilor straine: “Multe din aceste companii au ales Capitala nu neaparat pentru ca ar derula aici afaceri, ci pentru ca sunt mai aproape de institutiile comerciale si fiscale. In momentul in care ar avea loc o reorganizare administrativa reala, aceste companii se vor duce exact in regiunea in care vor sa investeasca. Motivul? Reorganizarea ar insemna ca fiecare regiune va avea propriile organe fiscale, economice, judecatoresti, etc”.

Potrivit sursei citate, criza a concentrat investiile in judetele cu cel mai mare potential, adica in cele mai mari si mai dezvoltate. Aceasta tendinta exista si inainte de criza, dar ea s-a accentuat in ultimii ani.

Poate de aceea Braila nu se afla printre favorite, aceleasi atitudine refractara avand investitorii si pentru judete precum Tulcea, Vrancea sau Valcea, unde s-a inregistrat o singura investitie de acest gen. Se poate insa si mai rau decat la Braila: numarul judetelor in care nu s-a inregistrat nici o societate straina in ianuarie 2011 este mult mai ridicat fata de anii anteriori. Mai exact, in opt judete nu s-a inmatriculat nici o companie straina in ianuarie 2011: Alba, Calarasi, Gorj, Ialomita, Neamt, Olt, Teleorman, Vaslui. Practic, printre acestea regasim judetele cu cea mai redusa valoare economica sau comerciala.

La polul opus, cele mai multe societati comerciale cu capital strain s-au inmatriculat, in Bucuresti: “Din totalul de 404 companii straine care s-au deschis in Romania in prima luna a anului, 139 au ales Capitala. Pe locul doi se afla Ilfov, cu 31 de companii, iar pe trei este judetul Timis, cu 28 de companii”.

Dar iata harta cu numarul de companii straine inmatriculate in ianuarie 2011 in toate judetele Romaniei, asa cum apare pe site-ul Econtext.ro:

Comentarii

comentariu

About the Author

-