Published On: lun, Aug 1st, 2011

Braila primeste inapoi de la stat putin peste jumatate din banii colectati ca impozite, in judet

Share This
Tags

* potrivit unei analize publicate pe gandul.info, in  Braila se intorc 57,3 Ron din fiecare suta de Ron colectata la nivelul judetului sub forma de taxe si impozite

Sumele alocate de la buget judetului Braila, in cursul anului 2010, au reprezentat putin peste jumatate din sumele pe care statul le-a colectat la buget, din judetul nostru. Este una dintre concluziile ce rezulta dintr-o analiza publicata pe gandul.info, cu privire la raportul intre fondurile atrase la buget de la nivelul fiecarui judet in parte si cele care revin in teritoriu, sub diverse forme, dinspre bugetul de stat.

Astfel, “in 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice obţinute de gândul.

Din total, subvenţiile au fost de circa 1,23 de miliarde de euro, respectiv aproape 1% din PIB. Per total, raportul între banii pe care statul îi încasează, sub forma taxelor şi a impozitelor, din fiecare judeţ şi banii primiţi înapoi de judeţe este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro încasaţi de stat într-un judeţ, unul se întoarce la autorităţile locale” .

Acest raport difera insa foarte mult la nivel national, astfel incat unii iau 30% din ce se colecteaza la nivel local, iar altii, aproape 90%.  In topul publicat de sursa citata, pe locuri fruntase, din punct de vedere al sumelor ce se intorc in judet, procentual, comparativ cu incasarile, figureaza Vaslui – 89%, Botosani – 88%, Olt – 87,8%, Mehedinti – 86,3%, Teleorman -86,2%. In coada clasamentului amintit figureaza judetelor se afla Timiş, cu 37,7%, Cluj, cu 37,4%, Ilfov, cu 30%, si municipiul Bucuresti, cu 25,9%.

Cu cele 57,3 procente, Braila este undeva la mijlocul clasamentului. Astfel, 57,3% din banii pe care statul ii incaseaza la nivelul judetului Braila se intorc la Consiliul Judetean si la autoritatile locale. Pentru comparatie, Galatiul primeste 55,9% din sumele colectate la buget.

Valoarea taxelor si impozitelor incasate la bugetul central din fiecare judet este direct proportionala cu numarul de locuitori, numarul de persoana angajate si cu nivelul mediului de afaceri local.

Comentarii

comentariu

About the Author

-