Published On: mar, Aug 9th, 2011

Braila, pe locul 27 in topul national al salariilor agricultorilor

Share This
Tags

* desi suntem judetul cu cea mai mare exploatatie agricola a Europei, salariile celor care lucreaza in domeniul agricol sunt modeste, comparativ cu alte zone ale tarii * Galatiul este pe locul 2, in topul national * clasamentul sumelor incasate de fermieri a fost realizat de Econtext

Avem pamant roditor, avem agricultori priceputi, avem cea mai mare exploatatie agricola din Europa, avem clima potrivita – avem, asadar, destule motive sa le laudam cu agricultura locala si cu veniturile pe care aceasta le aduce. Si totusi, intr-un judet in care sectorul agrar reprezinta, de la un an la altul, o parte tot mai importanta din economia locala, in care zeci de mii de persoane isi castiga traiul de pe urma cultivarii pamantului, salariile din domeniu sunt relativ modeste, comparativ cu alte zone. Este   rezultatul unei analize realizate de “Econtext”, pe tema salariului mediu al angajatilor din sectorul agricol. O harta cu salariul agricultorilor din fiecare judet al Romaniei arata ca desi, ca oportunitati si ca suprafata cultivata, ba chiar si ca suprafata irigata, Braila este pe unul dintre locurile fruntase la nivel national, cand e vorba despre salariile celor ce muncesc pamantul, acestea sunt la mijlocul clasamentului. De altfel, nici restul judetelor din Campia Baraganului, renumita pentru bazinul ei agricol, nu exceleaza la capitolul financiar. Astfel, fermierii din Braila sunt pe pozitia 27 dupa leafa pe care o primesc, cei din Ialomita pe locul 28, iar cei din Calarasi pe 38.
Potrivit site-ului Econtext, daca se iau in calcul valorile pe luna aprilie 2011, cele mai mari salarii le incaseaza agricultorii din judetele Sibiu (1.382 lei), Galati (1.344lei) si Suceava (1.329 lei). La polul opus, cele mai mici salarii sunt in Harghita (892 lei) si Covasna (853 lei).

Daca tot am vorbit despre Braila, care se situeaza pe locul 27 in acest top, cu un salariu de 1.016 lei/luna, spre comparatie, va mai spunem ca Buzaul este pe locul 20 ( 1.107 lei), Tulcea, pe locul 25 (1.040 lei), Ialomita, pe locul 28 ( 1.013 lei), iar Constanta, pe locul 31 (998 lei).    

Analiza salariilor in sectorul agricol s-a facut luand in calcul si activitatile de silvicultura, vanatoare, pescuit. Autorii analizei nu pot explica insa aceste diferente semnificative de salarii si nici criteriile in baza carora s-au facut aceste departajari pe piata muncii in agricultura. 

In mod normal, cand lucrurile merg bine intr-un sector economic, atunci si angajatii din domeniul respectiv ar trebui sa se bucure de castiguri salariale mai mari. Sau, macar, in regiunile unde un anumit domeniu economic este mai dezvoltat decat in alte zone, atunci salariile ar trebui sa fie diferentiate, cu valori mai ridicate pentru regiunile mai dezvoltate. Pe scurt, cand afacerile merg bine, trebuie sa se vada si in buzunarele angajatilor. Asa spune o lege nescrisa a economiei. Din pacate, acest lucru nu este valabil si in tara noastra. Cel putin nu in sectorul agricol! (…) Salariile agricultorilor nu sunt mai mari in zonele cu potential agricol mai mare sau unde sunt productii mai mari. De altfel, este foarte greu de gasit un criteriu care sa explice diversitatea salariala din domeniul agricol.
De exemplu, Valcea este pe a patra pozitie in topul national al salariilor incasate de agricultori. In Valcea, cea mai mare parte a populatiei ocupate activeaza in domeniul serviciilor, spre deosebire de judetele Olt si Mehedinti, unde cea mai mare parte a populatiei se ocupa cu agricultura. Iar Olt este pe locul 13, in timp ce Mehedinti este pe pozitia 39 in topul salariilor incasate de persoanele care lucreaza in agricultura.
De asemenea, nu conteaza nici suprafata judetelor. Timis, care are cea mai mare suprafata din toate judetele tarii, este de abia pe pozitia 7 in topul national. In concluzie, nu exista un criteriu general valabil pentru diferentele salariale ale agricultorilor din Romania
”, scrie Econtext.

Comentarii

comentariu

About the Author

-