Published On: lun, Aug 22nd, 2011

Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” – 130 de ani de existenta

Share This
Tags

La 23 august 1881, Regele Carol I al Romaniei semna Decretul nr. 2134 care autoriza deschiderea si functionarea, in orasul Braila, a bibliotecii publice si a muzeului stiintific, act contrasemnat de V.A. Urechia, pe atunci ministru al cultelor si instructiunii publice. Initiativa infiintarii se nascuse cu un an inainte, la 3 noiembrie 1880, prin vointa unor mari personalitati ale Brailei: dr. C. Hepites, farmacist, Ieronim Gold, avocat, C. Suliottis, doctor in litere, prof. Stefan C. Hepites, doctor in matematici si Zamfir C. Zamfirescu, profesor. Era prima biblioteca publica din vechiul Regat al Romaniei, aparuta inaintea celor din Botosani (1882), Calarasi (1883) sau Galati (1889).

De atunci si pana astazi, Biblioteca publica braileana a parcurs un drum sinuos, cu impliniri dar si cu dificultati, cu schimbari de titulatura (in 1973 devine Biblioteca Judeteana), iar astazi, la aniversarea celor 130 de ani de existenta, este una dintre cele mai moderne si performante institutii de profil din tara.

Anual, Biblioteca primeste aproximativ 20 000 de utilizatori (cca. 650 de vizitatori/zi), cifra care vorbeste de la sine despre utilitatea institutiei in viata cultural-educativa a urbei, dar si despre calitatea serviciilor si varietatea instrumentelor de informare oferite.

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” este un centru de emanatie cultural,  nu doar prin promovarea si asigurarea serviciilor de informare a publicului, ci si printr-o viata culturala ritmica, institutia organizand si gazduind evenimente care atrag anual sute de braileni.

Pe langa obisnuitele lansari de carte, vernisaje de arta plastica si expozitii documentare, Biblioteca publica se implica activ in derularea unor proiecte culturale si educative de anvergura, asa cum sunt: Festivalul International al Poetilor din Balcani (ajuns in anul 2011 la a V-a editie), programul Biblionet, proiectul Teatru-lectura etc.

Spatiul Bibliotecii este unul al dialogului si al intalnirii cu domenii dintre cele mai variate. Prin diversitatea actiunilor cultural initiate, institutia se deschide tuturor varstelor si categoriilor de utilizatori.

Comentarii

comentariu

About the Author

-