Published On: mar, Aug 16th, 2011

Ambrosia, pericol pentru braileni

Share This
Tags

Agentia pentru Protectia Mediului Braila, Consiliul Judetean Braila si Directia pentru Agricultura Braila aduc la cunostinta cetatenilor si institutiilor publice pericolul pe care il reprezinta pentru sanatatea populatiei planta Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba parloagelor sau iarba de paragina.

Ambrosia este o planta anualaperena, originara din America de Nord  care s-a aclimatizat recent si in Romania fiind intalnita cu precadere pe Valea Muresului, in Banat, in judetele Bihor, Vaslui si Giurgiu.

In aceste zone a fost identificata in gradini si culturi agricole de cereale si de floarea-soarelui, in parcurile din orase, pe terenuri lasate  parloaga sau in paragina, cum sunt cele de pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea daramaturilor pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute.

In perioada infloririi (din iulie pana la sfarsitul toamnei)planta elibereaza in aer milioane de granule de polen care sunt purtate de vant la mare distanta si provoca populatiei sensibile alergii si agravarea astmului bronsic, fiind una din sursele principale de alergii cronice in America de Nord si Europa. Persoanele care intra in contact cu aceasta planta acuza, de regula, simptome precum ochi rosii, nas infundat si buze umflate.

Specia agreeaza clima calda astfel incat schimbarea climei si incalzirea acesteia devin factori favorizanti pentru dezvoltarea acestei plante. Cantitatea de polen se dubleaza in perioadele de seceta si temperaturi crescute.

Protectia mediului face apel catre braileni sa isi ingrijeasca periodic zona verde din fata imobilelor si sa isi curete culturile si gradinile de buruieni, pentru a nu permite aparitia florii, al carei polen determina aparitia simtomelor alergice.  Este indicat sa se practice smulgerea din radacini a ambroziei inainte ca inflorescentele sa ajunga la maturizare .

Totodata, toate autoritatile care au terenuri in administrare si  infrastructura de drumuri, cai ferate si îmbunatatiri funciare sunt rugate sa aplice masurile de întretinere specifice domeniului de activitate: cosirea/taierea vegetatiei de pe marginea soselelor, a cailor ferate, a digurilor, apelor, etc.

Protectia mediului Braila solicita colaborarea autoritatilor publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice in identificarea terenurilor din judetul Braila pe care s-a observat proliferarea acestei buruieni. In cazul depistarii acestora, vor fi instiintate Agentia pentru Protectia Mediului Braila si Directia pentru Agricultura Braila pana la data de 1 septembrie 2011.

Comentarii

comentariu

About the Author

-