Published On: mie, Aug 17th, 2011

Adrian Nastase: Toamna se numara bocbocii

Share This
Tags

In septembrie pretul gigacaloriei zburda spre cer, alte mii de bugetari vor ajunge fara loc de munca…

Se apropie toamna cu pasi mici, dar apasati. E inca soare si cald, drumul spre litoral geme de lume si nu ne dam seama bine ca vom patrunde curand in anotimpul belsugului. In acea perioada a anului in care pomii gem sub rod, tractoarele zumzaie ca albinele pe camp si gospodinele s-ar pregati de munca grea a conservelor si a muraturilor daca n-ar gasi totul gata imbuteliat in supermaketuri. Sa privim mai indeaproape. Ce se pregateste sa ne aduca septembrie?

In primul rand, incepe un nou sezon parlamentar. Lanuri de deputati si senatori se vor misca in directia spre care bate vantul, rodind pentru tara legi noi. Ici si colo, oamenii arendasului vor merge printre lanuri ca sa-i afle pe cei care nu vor sa rodeasca ce e de rodit si sa-i aduca pe calea cea buna folosind ingrasaminte. Sau treieratoarea. Sau prenadezul pentru a-i lega de glia Parlamentului…

Incepe si sezonul dosarelor DNA. Ingrasate peste vara, paginile lor vor oferi noi prilejuri de reflectie pentru udemeristii care canta fals, pentru opozitia care nu vrea sa fie constructiva, pentru partenerii de drum care vor s-o ia pe cai ocolite. Si pentru presa. Chiar si pentru oamenii de afaceri – pentru cei care nu vor sa inteleaga legile economiei de piata ce impun o taxa de pana la 50% pentru propasirea in alegeri a partidului de guvernamant. Pentru agricultura noastra politica, dosarele sunt ca niste sperietori de ciori care se rotesc o data cu Vantul. Si au aceeasi consistenta.

In septembrie, dispar si subventiile, pretul gigacaloriei zburda spre cer, alte mii de bugetari vor ajunge fara loc de munca, alte mii de politisti vor fi testati si concediati, medicamentele compensate vor intra in blocajul de toamna si recolta-record va ramane prin hambare in lipsa unui sistem coerent de valorificare.

Vine septembrie. Traian Basescu se pregateste sa repuna pe tapet marile teme. Schimbarea Constitutiei dupa un proiect cu care nu e de acord nici macar Curtea Constitutionala si pe care l-a trimis generos spre Parlament. Si schimbarea impartirii administrative a tarii in asa fel incat, ar putea afirma rau-voitorii, dupa Ribbentrop-Molotov sa avem de a face cu un Basescu-Tökes. Sau Orban. Cu putina vointa politica, poate si reorganizarea sistemului sanitar cu un singur spital si o singura aspirina.

Toamna se vede gospodarul adevarat. Si Basescu, si Boc stiu bine lucrul asta. Daca nu-l stii, nu esti bun de politician. Evident, in cazul dat, e vorba despre toamna viitoare, cea a alegerilor pentru viitorul Parlament si pentru viitorul Guvern, nu de cea de acum. Atunci se vor numara bocbocii – dupa aritmetici stranii, stiute doar In cercuri de initiati. Pentru acel moment se selecteaza acum Politia, se schimba judetele, se bagă votul prin corespondenta si spaima in parlamentari. Dar despre toate astea vom mai avea prilejul sa vorbim. Vara frumoasă tuturor, cata mai e…

Comentarii

comentariu

About the Author

-