Published On: lun, Aug 8th, 2011

Adrian Nastase: Se pregateste privatizarea sistemului de Sanatate?

Share This
Tags

Ministrul Cseke Atilla a demisionat de la ministerul Sanatatii. Din motive de bani. Niciodata nu este prea tarziu pentru a trage un semnal de alarma.Imi este teama insa ca pentru cei care se confrunta cu problemele de care vorbeste acum fostul ministru al Sanatatii, demisia sa este egala cu zero, atata timp cat efectele sale in plan politic nu se vad. Deja au inceput negocierile in coalitie pentru desemnarea unui alt ministru. Deci…efect “maxim” al gestului facut de domnul Cseke Atilla.

Fara niciun comentariu din partea mea, va invit sa cititi un text http://pandoras.realitatea.net/politica-societate/preafericite-%E2%80%A6-22022.html, pentru a intelege ca sunt altii care nu au timp (la modul cel mai propriu) de problemele si lamentatiile noastre politice.

In acest context, eu cred ca Cseke Atilla a fost un obstacol, acum indepartat, din calea indepliniirii unui plan extrem de nociv pentru distrugerea sistemului de Sanatate din Romania, dar, mai ales, care poate spori suferinta sau curma viata multor romani.

Exista politicieni in PDL despre care se spune ca s-au retras din prim-plan dupa recentul Congres. Fals, ei au trecut in umbra si fac, alaturi de mafiile prietene, ceea ce au facut si atunci cand erau in prim-plan – colecteaza bani pentru partid.

Ministrul Sanatatii a demisionat deoarece a pierdut razboiul cu seful CNAS, protejatul unui important lider PDL, fost ministru.

Rectificarea bugetara in favoarea CNAS si in defavoarea Ministerului Sanatatii s-a facut doar dupa ce s-a primit unda verde de la Cotroceni. Am fi absurzi sa credem altfel. Acel lider PDL, in ciuda aparentelor, se bate inca pe burta cu Traian Basescu.

Demisia lui Cseke Atilla a fost fortata de la Cotroceni, intarindu-se pozitia sefului CNAS. Mai exact, intarindu-se controlul acestuia si deci al PDL si al Cotrocenilor asupra banilor sistemului de Sanatate.

Urmatorii pasi pregatiti de Cotroceni: promovarea unei noi Legi a Sanatatii prin care sa fie eliminate complet serviciile sociale de sanatate pentru cei fara bani (sa nu va mirati daca PDL va solicita, in zilele urmatoare, sa preia sefia ministerului Sanatatii, pentru a nu exista obiectii la legea facuta la Cotroceni); privatizarea masiva a sistemului de sanatate in schimbul unor  comisioane grase pentru clientela PDL.

In final, PDL va avea zeci de milioane de euro bani de campanie, iar in spitalele romanesti vor fi tratati doar oamenii cu bani.

Sistemul de sanatate trebuie reformat pentru a opri risipa de bani publici. Solutia nu o reprezinta insa ingineriile politice si financiare ale PDL prin care contributiile pentru asigurari de sanatate ale cetatenilor romani se duc in buzunarele clientelei de partid si in bugetul pentru campaniile electorale de anul viitor.

Solutia o reprezinta un pachet legislativ elaborat in Parlament dar dupa o dezbatere extrem de larga asupra subiectului. Regimul portocaliu nu trebuie lasat sa faca experimente pe banii si sanatatea romanilor.Intr-o tara in care majoritatea populatiei are in continuare venituri mici nu pot fi eliminate serviciile sociale de sanatate. Asta ar insemna ca peste 15 milioane de romani nu se vor mai putea trata din lipsa banilor.

Singura sansa de a avea resurse pentru sustinerea acestor servicii este eliminarea risipei, a coruptiei din sistem care ingroasa buzunarul producatorilor si intermediarilor de medicamente si materiale sanitare, iar acum al clientelei PDL.

Comentarii

comentariu

About the Author

-