Published On: mie, Aug 31st, 2011

153 de profesori braileni au abandonat sistemul de invatamant

Share This
Tags

Elevii braileni risca sa ramana fara dascali, in ultimii cinci ani, peste 150 de profesori abandonand sistemul de invatamant, fie din cauza salariilor care scad pe zi ce trece, fie din cauza dezinteresului elevilor pentru scoala. Situatia precara din invatamant, faptul ca in liceele rau famate din Braila, profesorii sunt nevoiti sa intre la ore insotiti de agentii de paza, sau simplul fapt ca elevii nu mai sunt interesati sa invete, luand-i ca model pe unii oameni publici, care au facut avere fara a avea prea multe diplome, i-a determinat pe profesori sa-si caute un loc de munca in orice alt domeniu. In aceste conditii, au ramas la catedra doar cei care au fost cu adevarat pasionati de aceasta meserie, desi trebuie sa traiasca permanent cu grija zilei de maine sau cu stresul de a nu da gres in formarea unor copii, in a caror maini va sta viitorul tuturor mai tarziu.

Toate aceste circumstante au dus la o scadere a interesului profesorilor de a mai practica meseria pentru care au fost formati, numarul acestora imputinandu-se de la an la an. Cei care s-au decis sa ramana in invatamant trebuie sa predea acum elevilor si alte materii adiacente celei pentru careau fost formati, din lipsa de cadre didactice: profesorii de istorie predau si cultura civica, cei de limba romana sustin si cursuri de introducere in mass-media, etc. “E destul de greu sa mai fii profesor in ziua de astazi. Banii sunt tot mai putini, abia ne mai ajung. Cred ca fiecare dintre noi s-a gandit macar o data-n viata sa abandoneze sistemul asta si sa inceapa altceva. Dar dragostea unora pentru meserie, printre care imi place sa cred ca ma numar si eu, a fost mai puternica decat toate nenorocirile care au loc, si am preferat sa ne dedicam pana la pensie copiilor nostri.”, a declarat o profesoara dintr-un liceu de renume din Braila.

LA NIVEL NATIONAL 24.365 DE PROFESORI AU PARASIT CATEDRA

Nici pe plan national lucrurile nu stau mai bine, din 2006, numarul profesorilor care se retrag din invatamant crescand vertiginos. In aceste conditii, in total, la inceputul anului de invatamant 2006 (septembrie 2006) erau 277.318 de cadre didactice in toate formele de invatamant (de la cel prescolar pana la cel universitar) din Romania.

La debutul anului scolar 2010, numarul acestora scazuse la 252.953 de persoane. Iar cea mai mare parte a scaderii a avut loc in ultimii doi ani.

Reducerea personalului didactic a avut loc in toate orasele din tara, dar Giurgiu, orasul cel  mai sarac din punct de vedere economic a inregistrat o crestere in ceea ce priveste numarul de dascali, pierzand doar 24 de dascali.

Orasele care inregistreaza cei mai crescute pierderi in sistemul de invatamant sunt Bucuresti, cu un minus de 2.081 de profesori; Timis cu 1182 de dascali in pierdere si  1174 de cadre didactice din Iasi.

Cele mai mici pierderi de personal didactic il au orasele Covasna(184 de profesori), urmat de  Ialomita, cu un numar de 187 de cadre didactice, Calarasi(131).

Comentarii

comentariu

About the Author

-