Published On: mie, Aug 24th, 2011

130 de ani de Biblioteca Publica la Braila

Share This
Tags

Un moment de mare importanta in viata cultural-educativa a Brailei, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” a sarbatorit ieri 130 de existenta .

In urma cu 130 de ani avut loc infiintarea acestei primei biblioteci publice din Vechiul Regat al Romaniei inaintea celor din Botosani(1882), Calarasi (1883) sau Galati (1889).

Ce putem spune, acum despre Biblioteca Judeteana, dupa 130 de ani de activitate? Timp de 130 de ani, Biblioteca a parcurs un drum sinuos, plin de realizari dar si de insuccese, cu schimbari de titulatura (in 1973 devine Biblioteca Judeteana). De atunci si pana astazi, Biblioteca Publica nu face altceva decat sa isi confirme utilitatea sa publica prin cei 640 de cititori in medie, pe zi pe care ii inregistreaza in cadrul serviciului public pe care il ofera si prin colectiile echilibrate, care vin in intampirea nevoi de informare a brailenilor.

Cu ocazia aniversarii a avut loc lansarea ghidului bibliotecii “ 130 de ani de Biblioteca publica la Braila, ghid realizat cu ajutorul Consiliul Judetean Braila. Ghidul este structurat pe capitole, care prezinta un istoric al bibliotecii, apoi achiziitiile mai importante din ultimii ani in ceea ce priveste Cartea Veche straina si romaneasca, precum si serviciile prestate de catre  biblioteca.

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” este un centru de emanatie cultural,  nu doar prin promovarea si asigurarea serviciilor de informare a publicului, ci si printr-o viata culturala ritmica, institutia organizand si gazduind evenimente care atrag anual sute de braileni.

Pe langa obisnuitele lansari de carte, vernisaje de arta plastica si expozitii documentare, Biblioteca publica se implica activ in derularea unor proiecte culturale si educative de anvergura, precum “Festivalul poetilor din Balcani” , respectiv programul national “ Biblionet” care se adreseaza cu precadere bibliotecilor comunale.

Directorul bibliotecii, domnul Dragos Neagu a dorit sa multumeasca colegilor, intregului colectiv al bibliotecii pentru efortul depus ca institutia sa fie una dintre cele mai moderne si performante institutii de profil din tara.

“ La un moment dat, am avut nevoie de o carte a adiminstratiei publice din 1936, dar am fost dezamagit sa realizez ca acea carte nu a mai fost citita, pentru ca a trebuit sa tai paginile respective. Avem colectii, iar la un moment dat cand este cineva  interesant, biblioteca le poate oferi, ceea ce este un lucru extraordinar sa le putem valorifica. Este minunat sa privesti in sala sI sa vezi oameni impatimiti de biblioteca. Aceste lucruri trebuie valorificate. In continuare, vom sprijini biblioteca si oamenii sai” a declarat primarul Aurel Simionecu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-