Published On: mie, Aug 17th, 2011

1 din 10 braileni are probleme psihice

Share This
Tags

*Cele mai dese afectiuni psihice de care sufera romanii sunt depresiile, atacurile de panica, tulburarile bipolare, schizofrenia, stresul, dar si dependenta de alcool si droguri.

Numai in Braila exista in evidentele Spitalului de Psihiatrie 26.850 de pacienti cu boli psihice, din 210.000 de locuitori, iar autoritatile avertizeaza ca numarul real al celor afectati de o tulburare psihica este chiar mai mare, deoarece in statistici sunt inclusi doar cei asigurati. In 2009, ultimul an in care s-au actualizat statisticile Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in Romania erau 246.845 de bolnavi psihic, adică peste o sutime din populatie.

In Braila, numai in ultimele doua zile s-au inregistrat doua cazuri de tentativa de suicid pe fondul starilor de depresie, stres si anxietate.

Se zbate intre viata si moarte

O tanara din Braila, in varsta de 20 de ani, a vrut sa-si curme viata, inghitind un cocktail de medicamente. Aceasta suferea de tuberculoza pulmonara, pentru care avea tratament prescris format din pastile de sinerdol si etamsilat. Insa, de cand incepuse, sa ia acest tratament, tanara prezenta stari de confuzie mentala, dupa parerea medicilor, aceasta fiind o posibila cauza a gestului sau. Luni, tanara a inghitit mai multe pastile prescrise pentru tratament, dar a fost gasita la timp, pentru a i se mai acorda o sansa la viata. Tanara aflata in stare lipotimica, a fost transportata de urgenta la spital pentru a i se oferi ingrijiri medicale. Din cate sustin vecinii, nu era pentru prima oara cand fata recurgea la astfel de gesturi. Aceasta mai incercase de doua ori sa se sinucida, desi nimeni nu-si poate explica ce anume o tulbura pe tanara incat sa fie atat de deprimata.

In prezent medicii fac tot ceea ce le sta in putinta pentru a o stabiliza, iar daca tanara isi va reveni, va beneficia si de consiliere psihologica, in speranta ca va scapa de depresie.

Cel de-al doilea caz de tentativa de suicid din ultimele zile a fost inregistrat la Tarlele Filiului, din judetul Braila. Un barbat, in varsta de 25 de ani, chinuit de grija zilei de maine, se gandea din ce in ce mai des la tot felul de variante prin care sa-si poata lua viata, in ultimele zile fiind tot mai deprimat. In final, acesta a recurs la Furadan. Gasindu-l la timp, un vecin a anuntat autoritatile, la fata locului prezentandu-se un echipaj al Ambulantei. Acolo i s-a acordat primul ajutor, ulterior, victima fiind transportata la Sectia de Urgenta a Spitalului Judetean Braila.

Devenit cunoscut odata cu cazul dramatic al sinuciderii artistei Madalina Manole, Furadanul este denumirea comerciala a Carbofuranului, considerat ca fiind unul dintre cele mai toxice substante insecticide pentru oameni dintre pesticidele utilizate in culturile agricole, un sfert de lingurita (aproximativ 1 mililitru) putand fi fatal. La o simpla cautare pe Google, am gasit numeroase anunturi de vanzare a pesticidului in discutie, desi comercializarea acestei substante este ilegala. In ciuda acestui fapt, pe site-ul destinat agricultorilor, www.anunturi-agricultura.ro, am gasit anuntul “ vand pesticid furadan. 50 de euro. contactati-ma prin telefon…”, anuntul fiind insotit atat de numarul de telefon, cat si de adresa de mail a comerciantului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-