Published On: mie, Aug 31st, 2011

“Diplomatia se face in conditii stresante, cu unde electromagnetice”

Share This
Tags

*Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, referindu-se la acordarea unui spor de 15% pentru angajatii din Centrala MAE, ca profesiunea diplomatica se desfasoara “in conditii de unde electromagnetice peste media normala”, in conditii stresante si sub presiunea unor crize.

“Chiar daca in perceptia unor persoane, mai putin avizate, profesiunea diplomatica este foarte simpla, ea se desfasoara si in conditii de unde electromagnetice peste media normala, pentru ca avem toate sistemele de transmisiuni, si antenele respective chiar pe cladirea ministerului, in Bucuresti. In acelasi timp, este vorba de folosirea constanta, profesionala, a mai multor limbi straine, de conditii stresante de lucru, sub presiunea unor crize, apropo de contextul international volatil despre care vorbeati”, a spus Baconschi la RRA. El a adaugat ca, “pe diferite axe, foarte multi diplomati pleaca extrem de tarziu acasa de la serviciu, sunt obligeti profesional sa gestioneze diferite dosare sensibile, muncind foarte mult”. Ministrul de Externe sustine ca acest spor, acordat din 2004, pe baza unor evaluari si expertize tehnice, nu ar trebui sa constituie un subiect de controversa. De asemenea, a mai mentionat ca acest spor este acordat pentru mai bine de 80% din personalul din Centrala MAE. “Dar legiuitorul a hotarat ca, din acest an, pe Legea salarizarii bugetarilor, sporul acesta sa fie acordat printr-o hotarare de guvern, iar sensul acestui proiect de hotarare de guvern este doar de a include pe cei care, pentru ca sunt detasati sau s-au aflat la post, nu au beneficiat de acest spor, care, cum spuneam, pe baza legala s-a acordat incepand cu 2004″, a spus Baconschi.

Teodor Baconschi solicita pentru angajatii sai un spor de 15% din salariul de baza pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, sporul urmand a fi acordat exclusiv angajatilor care lucreaza in sediile ministerului din Capitala, nu si celor plecati din tara, la post. Acordarea acestui spor este prevazuta intr-un proiect de Hotarare de Guvern, initiat de MAE, prin care se aproba regulamentul de stabilire a sporului pentru “conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase” si conditiile in care se acorda pentru functiile bugetare incluse in categoria “Diplomatie”.

Potrivit proiectului, locurile de munca in care personalul MAE isi desfasoara activitatea “in conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase” sunt situate exclusiv in zone rezidentiale din centrul Capitalei, precum Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primaverii, Bulevardul Aviatorilor, Piata Victoriei, strazile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polona sau Alexandru }erbanescu.

La stabilirea sporului de munca in conditii grele pentru angajatii MAE, conform actului, se au in vedere riscurile de “imbolnavire, accidentare sau solicitare nervoasa”. Factorii luati in considerare la stabilirea functiilor desfasurate in conditii grele, vatamatoare sau periculoase sunt: “efortul fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii”; “suprasolicitarea nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire” precum si “alte conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase care pot duce la uzura prematura a organismului”.

Sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase se va acorda prin ordin al ministrului Afacerilor Externe atat membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, cat si celorlalte categorii de personal angajat in MAE, suspendandu-se insa pe perioada misiunii permanente in strainatate si se acorda din nou, de drept, la reluarea activitatii in Centrala MAE.

Comentarii

comentariu

About the Author

-