Published On: lun, Iul 18th, 2011

Tu stii unde e copilul tau?

Share This
Tags

Priveste cu atentie chipurile copiilor pe lânga care treci pe strada! Fii atent la acel micut cercesator înainte sa îi dai o moneda. Înainte sa îl ignori, opreste-te sa îi acorzi un gram de atentie; întreaba-l cum îl cheama, daca are familie sau  din ce motiv este pe strada. Vei fi uimit sa afli povestea lui. Nu ramâne indiferent. Încearca sa îi întelegi. Ajuta-i sa îsi regaseasca familia. Atentia si binevointa ta poate schimba lumea. Fii mai bun! Acorda o sansa copiilor!

În România dispar mii de copiii. Conform statisticilor Politiei Române, anul trecut au  fost dati  disparuti  aproape 3.000 de copii, dintre care  cca jumatate nu au fost gasiti pâna în prezent. Acest lucru ar trebui sa ridice un mare semn  de întrebare la nivelul populatiei. Cei mai multi au vârsta cuprinsa între 11 si 18 ani, majoritatea fiind baieti.

Copiii disparuti reprezinta o problema majora pentru parinti si pentru societate. 97% din cazurile de copii disparuti sunt plecari voluntare de acasa pe fondul neglijarii copilului, al abuzurilor sau din pricina teribilismului specific adolescentilor în cautare de aventura. Cei mai multi copii care pleaca de acasa nu stiu la ce riscuri se expun. Cei mai multi au vârsta cuprinsa între 11 si 18 ani, majoritatea fiind baieti.

Pentru a raporta mai usor un caz de copil disparut, s-a înfiintat numarul unic 116000. Oricine poate ajuta la salvarea vietii unui copil. Primele 48 de ore sunt esentiale în rezolvarea cazurilor de copii disparuti!

Motivele disparitiei

Sute de familii sufera în fiecare an din cauza faptului ca singurul lor copil dispare de acasa. Acesti parinti ramân cu povara de a afla motivul pentru care copilul lor a fugit de acasa. Unii parinti cred ca disparitia copilului este provocata de nevoia acestuia de a cunoaste lumea, de a-si testa independenta, ori pentru a încerca noi tipuri de aventuri.

În zilele noastre motivele pentru care copii pleaca de acasa sunt multiple. În loc sa aspire la  o viata mai buna în cadrul familiei, ei fug de acasa dintr-un motiv serios. Fie ca este vorba de neglijarea copiilor din partea parintilor, nealocarea unui timp suficient pentru comunicarea copil-parinte, violenta, saracia  sau constrângerile pe care le simte copilul în ceea ce priveste performanta scolara sunt factori care pot duce la plecarea  minorilor de acasa.

Din pacate, numarul copiilor disparuti va continua sa creasca iar motivele vor fi din ce în ce mai diversificate. Din nefericire, un copil odata ce ajunge pe strada este expus la multe pericole. Fara bani si fara sprijin, simtindu-se pierdut în aceasta lume apeleaza la delicventa  sau prostitutie. Cu cât un copil locuieste mai mult pe strazi, cu atât mai mult va deveni o victima sigura a traficantilor de carne vie. Studiile efectuate la nivelul Politiei Române au evidentiat drept cauze ale disparitiilor voluntare si fugii de acasa a copiilor:

- neglijarea nevoilor afective ale copiilor si lipsa de comunicare între parinti si copii; conflictele din familie;

- neglijenta parintilor/apartinatorilor legali, care permit copilului sa fie pus în conditii riscante în raport cu capacitatea acestuia de aparare;

- intentia unor adolescente (în general cu vârste cuprinse între 14-18 ani) de a se stabili la domiciliul unor prieteni (concubini) neagreati de familie;

- tulburari de comportament datorate unor factori multipli, care se traduc în tendinta de vagabondaj;

- intentia de a câstiga bani, din cauza situatiei materiale precare din familie;

- influenta anturajului

Mesaj pentru parinti!

Nu va lasati niciodata copiii nesupravegheati în apropierea unei ape. E de ajuns o secunda de neatentie pentru a se întampla nenorocirea! Atunci când sunteti împreunã cu copilul la plaja, nu-l pierdeti niciodata din raza dumneavoastra vizuala. Nu rugati pe altcineva sa va supravegheze copilul, e responsabilitatea dumneavoastra sa faceti asta. Doar pentru asta sunteti parinte. Daca v-ati pierdut copilul pe plaja, nu porniti în cautarea lui singuri, anuntati imediat salvamarii si cel mai apropiat echipaj de politie.

Sfaturi pentru prevenirea disparitiei copiilor

- fii prietenul lui, nu un simplu parinte.

- acorda-i importanta cuvenita în cadrul familiei.

- comunica mai mult cu el, afla-i dorintele, problemele si încearca sa îl ajuti.

- fii întelegator cu el, întelege este doar un copil.

- încurajeaza-l, fii alaturi de el atunci când are nevoie de tine.

- învata-ti copilul sa nu intre în discutie cu persoane straine.

- la fiecare activitate apreciaza-i munca, nu fi indiferent.

-sa nu accepte bunuri, cadouri  sau dulciuri de la persoanele pe care nu le cunoaste.

-sa nu insoteasca persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat, mai ales daca locul respectiv este periculos  sau neiluminat.

-pe timpul noptii nu-ti lasa copilul nesupravegheat pe strada sau nu-l trimite la cumparaturi.

- învata-l  ca la terminarea orelor de curs sa nu se întoarca niciodata singur acasa, ci în grup, împreuna cu alti colegi si sa nu foloseasca drumuri neiluminate sau dosnice.

- Daca copilul tau lipseste de acasa, cauta în casa, verificând dulapurile, sub paturi, în debarale, pivnite, subsoluri sau în oricare alte locuri unde copilul tau s-ar putea ascunde sau cadea.

- Daca tot nu-l gasesti, anunta imediat unitatea de politie cea mai apropiata sau suna gratuit la numarul de urgenta 112.

- Când sesizezi evenimentul la Politie comunica numele copilului, data de nastere, înaltimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natura sa ajute la identificarea de urgenta a acestuia. Anunta de asemenea momentul în care ai constatat disparitia.

Politisti braileni cauta trei copiii disparuti de la domiciliu

Politistii Compartimentului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale desfasoara activitati de cautare si depistare a trei braileni care au fost dati disparuti de la domiciliu de catre familiile lor.

Este vorba despre Diana Madalina Vieru Ionescu în vârsta de 18 ani, care a plecat de acasa spre scoala la care învata si nu a revenit pâna în prezent. Din verificari s-a stabilit ca aceasta a mai plecat de la domicliu, în luna aprilie 2011, când a locuit împreuna cu prietenul ei într-o locuinta închiriata, din Braila. Semnalmente : înaltime 165 cm, corpolenta slaba, par negru, lung peste umeri, ochi caprui, fara semne particulare. Îmbracaminte si încaltaminte la data disparitiei : tricou gri, pantaloni tip colant, de culoare bleumarin, pantofi cu toc, de culoare albastra. Disparuta are asupra ei cartea de identitate si un telefon mobil, nu sufera de afectiuni medicale cronice.

Cel de-al doilea copil disparut este Dan Marius }chiaua în vârsta de 13 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu într-o directie necunoscuta si nu s-a mai întors. Din cercetari a rezultat ca minorul frecventeaza internatul scolii speciale situate pe soseaua Râmnicu-Sarat, fiind plecat de acasa de mai multe ori, si  este predispus la comiterea de furturi din societati comerciale si autoturisme, pe raza municipiilor Braila si Galati.

Cel de-al treilea copil disparut este Albert Ciuraru, în vârsta de 12 ani. Politistii au stabilit ca baiatul obisnuieste sa vagabondeze si sa cerseasca pe raza municipiilor Braila, Bucuresti si Constanta, deplasându-se cu trenul. Semnalmente: înaltime 110-120 cm, constitutie slaba, par saten închis, tuns scurt, ochi caprui, iar ca semn particular are picioarele în forma literei “O”. Îmbracaminte la data disparitiei : tricou de culoare verde, pantaloni sport, de culoare albastra. În urma verificarilor s-a stabilit ca minorul a mai plecat de la domiciliu.

Cine poate da relatii despre prezenta acestora în municipiul sau judetul nostru este rugat sa apeleze, gratuit, numarul de urgenta 112, sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de Politie.

Din nefericire, exista cazuri nerezolvate ramase în arhivele politiei. Este vorba despre cazul a noua minori dati disparuti care sunt în atentia politistilor, desi formal sunt rezolvate. Daca în cazul a doua dintre fete se stie ca sunt fugite de acasa, alti doi minori disparuti au plecat cu trenul si nimeni nu mai stie nimic de ei. Ceilalti sunt disparuti în apele învolburate ale  Dunarii.

De 19 ani, la Compartimentul „Urmariri”, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al Inspectoratul Judetean de Politie sunt noua cazuri de disparitie a minorilor care nu si-au gasit rezolvarea juridica

Subcomisarul Lilian Moise, seful Compartimentului Urmariri spune ca multe dintre acestea sunt rezolvate pe fond: „Practic avem elemente care sa duca la certitudinea ca unele persoane sunt decedate. Lipsind, însa, obiectul cercetarii, cadavrul celui disparut, cazul ramâne în baza de date timp de 20 de ani, dupa care, alti zece ani ramâne în baza pasiva”. În majoritatea cazurilor de disparitie, fluviul Dunarea este considerat a fi principalul vinovat. Majoritatea copiilor isi pierd viata în agitata Dunare.

Dintre cei noua copii disparuti si aflati în dosarele politistilor despre câtiva se stie sigur ca s-au înecat si nu au mai iesit la suprafata. Este si cazul unui baietel de numai doi ani, Tudorel Zama, nascut în 2005. Pe 31 martie 2007, copilul, din localitatea Frecatei, se afla cu un grup mai mare de adulti pe un bac rudimentar, care facea legatura între localitatile Agaua din judetul Braila si Gârliciu din judetul Constanta. A cazut accidental în apa si de atunci nimeni nu l-a mai vazut. Este înfricosator, dar este posibil ca trupurile copiilor sa se  prinda între radacinile arborilor de pe mal si sa se descompuna în timp.

O alta cauza a copiilor disparuti este trenul, calea de acces catre o lume necunoscuta plina de pericole. Copii vad în acest mijloc de transport o alta lume, total diferita de cea în care traiesc ei. În doua cazuri se stie ca minorii au plecat cu trenul.

„Despre Valentin Ionut Sârbu, cu usoare dizabilitati psihice, nascut în 1986, se stia ca obisnuia sa plece de acasa. Mergea în gara CFR Braila unde cersea. Acolo a fost vazut ultima data pe 13 iulie 1997. La fel, Marioara Cernat, din localitatea Baraganu, a urcat într-un tren în data de 19 octombrie 1995. Fata, nascuta în 1987, cunoscuta cu afectiuni psihice, a urcat din gara Spicul în personalul Constanta – Galati. De atunci nu a mai fost vazuta”, a declarat subcomisarul Lilian Moise.

Comentarii

comentariu

About the Author

-