Published On: mie, Iul 6th, 2011

Topul celor mai bine platiti directori din companiile de stat din Romania!

Share This
Tags

* Au salarii de mii de euro pe luna, dar companiile pe care le conduc sunt sufocate de datorii si pierderi. Asa ar putea fi caracterizata relatia dintre directorii marilor companii de stat din Romania si unitatile pe care le conduc.

CFR, Metrorex, Termoelectrica, CEC, CNADNR, Romgaz, Posta Romana, Transelectrica, Transgaz, RATB, Administratia Porturilor Maritime (APM) Constanta, Oltchim sunt doar cateva dintre cele mai mari companii de stat din Romania. Multe dintre ele au pierderi si datorii uriase, care pun in pericol chiar dezvoltarea economica a Romaniei. Totusi, capii acestor companii – directorii generali – au salarii de mii de euro, desi performantele lor lasa de dorit.

Topul celor mai bine platiti directori

Econtext a realizat un top al directorilor cu cele mai mari salarii din Romania. Din companiile de stat din Romania! Apoi, avem in vedere doar directorii generali, deoarece acesta este cea mai importanta functie de conducere din structura unei companii. Nu am inclus directorii diferitelor departamente, chiar daca exista situatii cand sefii unor departamente castiga mai mult decat seful mare. Pe scurt, clasamentul cuprinde doar directorii generali, doar numarul unu din fiecare companie. Si avem in vedere un clasament cu cele mai mari 25 de salarii! Inca un fapt important. Datele provind din declaratiile de avere, iar analiza de fata are in vedere doar salariul obtinut de la compania de stat, fara alte retributii sau venituri.

Festivalul directorilor

La Transelectrica, director general este acum Horia Hahaianu, fiind numit in aceasta functie pe data de 11 mai 2011. Intrucat este destul de nou in functie, nu a avut timp sa-si completeze declaratia de avere, ea nefiind postata pe website-ul companiei. In schimb, mergem la numarul doi din acesta companie, la directorul general adjunct. Numele sau este Octavian Lohan, iar salariul pe care l-a incasat anul trecut a fost de peste 21.000 de lei pe luna! Interesant este faptul ca Adrian Baicusi, fostul director general al Transelectrica, a avut un salariu de doar 4.817 lei in 2009. De peste patru ori mai mic decat adjunctul sau! Fara comentarii! O situatie similara intalnim si la Hidroelectrica, unde Constantin Trihenea a fost numit in functie la sfarsitul anului trecut. Din acest motiv, l-am inclus in clasament pe numarul doi din companie, directorul general adjunct Dragos Zachia-Zlatea.

Cel mai mare salariu vs cel mai mic salariu

Reveind la top, cel mai mare salariu este detinut de Radu Ghetea, presedintele CEC. El incaseaza putin peste 30.000 de lei pe luna (7.350 de euro). Ghetea este urmat de Octavian Lohan de la Transelectrica, cu o leafa lunara de 21.028 lei (5.000 de euro). Un salariu confortabil incaseaza si Laurentiu Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, care vine acasa cu 14.610 lei pe luna. Adrian Crit, director la RATB, o companie cu mari probleme financiare, castiga 9.561 lei. La polul opus, cel mai prost platit director general este la Radet. Bogdan Becheanu, directorul general al companiei Radet, are un salariu de doar 3.367 de lei pe luna.

Comentarii

comentariu

About the Author

-