Published On: mar, Iul 5th, 2011

Statuia lui Traian din centrul Brailei se restaureaza cu laser

Share This
Tags

Astazi, 05 iulie 2011, incepand cu ora 11.30, in prezenta primarului municipiului Braila, Aurel Gabriel Simionescu si a viceprimarului Doinita Ciocan s-au demarat lucrarile de restaurare a Grupului Statuar Traian din Piata cu acelasi nume, situata in centrul vechi al orasului.
Conservarea curativa si de restaurare a soclului monumentului Grupului Statuar Traian se face in conformitate cu prevederile avizului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, Sectiunea Componente Artistice. In prima faza s-au realizat mai multe operatiuni, cum ar fi : extractia sarurilor solubile, indepartarea microvegetatiei (muschi, alge, licheni) si lavarea crustelor de culoare intunecata si a depunerilor de culoare inchisa cauzata de particule de cenusa din atmosfera.
Astazi, Dumitrel Pandrea, restauratorul Dumitrel Pandrea, a trecut la urmatoarea etapa de conservare curativă cu laser sau curatire a soclului de piatra cu laser (cu cel mai mare laborator laser din sud estul Europei specializat in restaurarea si curatarea monumentelor). Suprafata ce va fi curatata este de 26 mp, iar valoarea lucrarilor se ridica la suma de 40 404 lei. Postamentul are o fundaţie ciclopiană cu armătură ( blocuri de piatră puse pur şi simplu, iar în interiorul acestui pătrat sunt puse bucăţi de piatră spartă, exact ca la zidurile antice), sub un metru fata de nivelul solului. În interior s-a injectat un mortar special, pentru a se crea un liant pentru ceea ce se află dedesubt. Din echipa de restaurare mai face parte şi Elena Pandrea, sotia lui Dumitrel Pandrea, alături de care vor participa şi alţi restauratori din România. Dumitrel Pandrea a mai făcut parte din echipa de restaurare a statuii lui Cuza din centrul Iaşului, dar si din echipa proiectului de restaurare pe partea de piatră, metal şi ceramică a Capelei Ştirbey de la Buftea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-