Published On: joi, Iul 28th, 2011

Romanii, cei mai napastuiti angajati din UE: au cel mai lung program si cele mai putine zile libere. Vezi si alte ‘recorduri’ romanesti!

Share This
Tags

Romanii au cel mai lung program de lucru din UE. Astfel, angajatii romani cu norma intreaga au muncit anul trecut in jur de 41,3 ore pe saptamana, potrivit Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si viata.

Este vorba despre timpul lucrat efectiv!

In continuare, Romania este urmata de Luxemburg, cu 40,8 ore, Marea Britanie, Polonia, Germania si Bulgaria, cu 40,5 ore pe saptamana.

De asemenea, in tari precum Estonia, Cehia, Ungaria, Austria si Slovenia se lucreaza peste 40 de ore pe s`pt`m@n`. In schimb, angajatii finlandezi sunt cei mai fericiti din acest punct de vedere. Anul trecut, ei au muncit, in medie, 37,8 ore pe saptamana.

Saptamana de lucru

In ceea ce priveste programul teoretic, si aici suntem campioni. Romania are, laolalta cu alte zece state europene, si cea mai lunga saptamana de lucru normala negociata la nivel colectiv, de 40 de ore. In Franta, de exemplu, saptamana normala de lucru este de 35,6 ore, cea mai scazut` la nivel European. Este vorba de programul negociat de lucru, nu de cat se munceste efectiv.

Limita maxima

Dincolo de timpul efectiv lucrat si de programul teroretic de munca, angajatii nostri mai sunt campioni si in alt clasament.

Astfel, limita maxima legala pentru o saptamana de lucru in Romania este de 48 de ore. Exact cat este maximul si in UE. Totusi, acest lucru nu inseamna ca toate tarile europene au acest plafon.In alte 15 tari europene, limita maxima este ca la noi. In schimb, in 12 state europene, aceasta limita este mai scazuta. De exemplu, in Belgia, limita este de 38 de ore. Aceasta limita stabileste cat de mare poate fi programul de lucru al unei persoane. Iar depa]irea lui este interzisa prin lege.

Sarbatori legale

Din pacate, la numarul de sarbatori legale nu suntem campioni. Sau suntem primii, dar la coada clasamentului.

Astfel, la numarul de sarbatori legale, Romania este in coada clasamentului, pe penultima pozitie in UE, cu sase zile libere. Media europeana era anul trecut de 9,6 zile de sarbatori legale.

Mai putine sarbatori legale s-au inregistrat doar in Olanda (5). In schimb, In Spania, au fost anul trecut 14 sarbatori legale. In Malta, Slovacia si Cipru angajatii au avut 13 zile libere pe baza acestor sarbatori.

Sa subliniem: in aceste zile de sarbatori legale nu se lucreaza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-