Published On: mie, Iul 6th, 2011

PDL reinventeaza Securitatea

Share This
Tags

Autoritatile vor sa puna sub supraveghere telefoanele si convorbirile pe internet ale romanilor. Justificarea: lupta impotriva terorismului si a criminalitatii in concordanta cu prevederile UE. Ati fi de acord cu acest proiect de lege? Credeti ca trebuie adoptat?

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a lansat in dezbatere pe site-ul sau un proiect de lege, care permite autoritatilor acces la informatii despre convorbirile telefonice si cele de pe internet ale romanilor. Ministerul sustine ca legea nu vizeaza continutul convorbirii sau a mail-ului, ci doar destinatia si durata unei convorbiri telefonice, precum si momentul si locul de unde a fost trimis un e-mail. Toate aceste date vor fi furnizate obligatoriu de operatorii de servicii comunicatie (telefonie si internet), urmand ca informatiile sa fie stocate sase luni, dupa care vor fi distruse. Datele vor putea fi folosite in lupta impotriva criminalitatii si terorismului. Ministerul declara ca nu este vorba despre date legate de continutul mesajelor. Astfel, conform articolului 1, alineatul 2, legea “se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat”, iar alineatul 3 stipuleaza ca legea “nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala si cele din legile speciale in materie”. Informatiile vor fi stocate timp de 6 luni, dupa care vor fi distruse “prin proceduri automatizate, ireversibil” daca nu sunt solicitate de autoritati, iar cheltuielile legate de crearea si administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.

Operatorii de internet si telefonie au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unor baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date:

•    urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;

•    identificarea destinatiei unei comunicari;

•    data, ora si durata comunicarii;

•    tipul de comunicare;

•    identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

•    identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

Unul din motivele invocate de catre Guvern este ca exista o cerinta din partea Uniunii Europene pentru adoptarea acestei legi. Astfel, pe 15 martie 2006, a fost adoptata Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Directiva prevede obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii de a asigura crearea unor baze de date in vederea pastrarii, pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 24 de luni, sub rezerva conditiilor prevazute de directiva si a avut ca termen limita de transpunere data de 15 septembrie 2007. Pe 18 noiembrie 2008, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 298 privind retinerea datelor si a modificat Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Curtea Constitutionala a Romaniei a abrogat insa pe 8 octombrie 2009 Legea nr. 298 considerand-o neconstitutionala. Proiectul initiat de MCSI pune in aplicare Directiva 2006/24/CE, in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale din 8 octombrie 2009.

Comentarii

comentariu

About the Author

-