Published On: lun, Iul 18th, 2011

Dunare avem, plaje nu!

Share This
Tags

De-a lungul anilor, cei mai multi dintre noi am învatat ca nu putem avea tot ce ne dorim. Daca ne-am bucurat, mai ales în zilele acestea toride, de sansa pe care o avem, de a trai într-un oras scaldat de Dunare, nu putem sa ne mai dorim si plaje amenajate, cu nisip fin si chioscuri tixite cu apa si sucuri foarte reci.  Stim deja ca si în Braila, ca în alte multe orase din aceasta tara, lipsurile ne-au învatat sa avem pâna si dorinte cu portia.

În aceste zile caniculare de week-end, oamenii au încercat sa gaseasca tot felul de locuri si metode de a se racori si de a-si reîncarca bateriile pentru o noua saptamâna, poate la fel de sufocanta. Cei mai multi s-au resemnat la gândul ca, în ultimii ani, Dunarea, în orasul nostru exista  doar pentru transportul de marfuri pe nave, sau pentru a fi contemplata de pe faleza de catre cei cu spirite boeme. Cei care s-au împacat cu gândul au plecat spre padurile de la marginea orasului, de la Stejaru,de la Lacu Sarat etc. Acestea au fost supraaglomerate de masini cu portierele larg deschise si cu muzica pornita la maxim, de oameni care cautau un loc pentru a-si instala gratarele sau pentru a încinge un joc de fotbal ori de volei.

Zilele în care brailenii îsi faceau planuri si mergeau  la plaja, sa stea întinsi la soare si apoi sa se racoreasca în apele Dunarii, sunt doar o amintire, de câtiva ani încoace. Toate plajele au fost distruse de inundatii, iar Primaria, probabil, considera ca nu se justifica efortul pe care ar trebui sa-l depuna pentru a amenaja altele. Toate plajele de pe malul stâng al orasului, cea de la Șantierul Naval, de La Pontoane, de lânga strandul de pe faleza, sau cea lipoveneasca, au disparut, înghitite de furia Dunarii. Nici plajele de pe partea cealalta a Dunarii nu au tocmai aspectul dorit. Împânzite de buruieni si cu gunoie care se revarsa din cosuri, plajele de la Perla si cea studenteasca nu fac decât sa alunge brailenii spre padurile marginase, unde se racoresc cu sticlele de apa aduse de acasa.

Cei care au facut o pasiune din înot sau care, pur si simplu îsi doresc sa scape de chinurile caldurilor toropitoare sunt nevoiti sa plateasca cel putin 10 lei pentru a intra în Ștrandul de pe faleza sau în cel de la Liceul cu Program Sportiv, întrucât plajele au ramas doar un concept imaginar.

Braila are minusuri la multe capitole, dar frumusetea si utilitatea Dunarii ar trebui mult mai mult scoase în evidenta.  Ar trebui sa profitam de privilegiul de a trai într-un oras la Dunare, sa ne extindem posibilitatile de alegere a locurilor unde sa ne destindem în  zilele cu adevarat calduroase de vara. Norocul de a ne fi nascut si de a trai într-un oras de pe malul Dunarii ne-a fost dat! Dar e datoria noastra sa facem ceva ca sa ne bucuram pe deplin de avantajele acestei sanse. Ce ziceti, domnule Simionescu?

Comentarii

comentariu

About the Author

-