Published On: lun, Iul 25th, 2011

Cum va evolua economia in al doilea trimestru?

Share This
Tags

Institutul National de Statistica va comunica in 16 august primele date privitoare la evolutia Produsului Intern Brut in al doilea trimestru al acestui an, iar consensul pare a fi ca ritmul anual de crestere a incetinit pe fondul reducerii activitatii in industrie, in timp ce consumul populatiei nu da inca semne de redresare.

In luna mai, pentru prima data din ianuarie 2009, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere anuala, iar trimestrul 2 din 2011 poate fi primul trimestru de crestere dupa 8 trimestre consecutive de scadere.

In primul trimestru, industria a avut o pondere de 30% in PIB. De asemenea, s-a inregistrat  o scadere a ritmului anual de crestere de la 10,1% in trimestrul 1 la 6-7% in trimestrul 2, acest lucru putand avea un impact negativ de pana la un punct procentual, greu de compensat de catre celelalte sectoare.

Din cate se pare, in 2011, productia agricola va fi mai mare decat in 2010, dar cel mai mare impact asupra PIB nu va fi inregistrat in trimestrul 2, ci in trimestrul 3.

Este de asteptat ca performanta industriei sa fie mai slaba decat in trimestrul 1, insa agricultura si constructiile pot compensa aceasta scadere, astfel incat, la nivel de PIB, ritmul de crestere sa fie relativ similar celui din trimestrul anterior.

Comentarii

comentariu

About the Author

-