Published On: joi, Iul 21st, 2011

Nu se mai caută căpşunari pentru Spania!

Share This
Tags

Ţara spre care s-au îndreptat cei mai mulţi români dupa aderarea la UE, dar care se confruntă cu un somaj de 20% a decis să-şi restricţioneze piaţa muncii pentru români.Această măsura nu îi va afecta însă pe românii care au deja un loc de muncă legal în Spania, deoarece ea nu se aplica retroactiv.  Este o măsură strict protecţionistă, prevăzută de Tratatul de aderare a României la UE. Clauza poate fi aplicată până în 2014, adică pe o durată de şapte ani de la aderarea României şi a fost o măsură menită să protejeze vechile ţări membre care s-ar confrunta cu dezechilibre din cauza unei migraţii masive.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul anului 2010  aproximativ 850.000 de români locuiau în această ţară. Românii continuă să fie cel mai mare grup de imigranţi din Spania, depăşind numărul marocanilor.
Românii care vor dori să lucreze  de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Inchiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile romanilor. Astfel, la 1 ianuarie 2009 Spania şi-a deschis complet piaţa muncii pentru români. Din acel moment, formalităţile pe care trebuia să le îndeplinească un roman pentru a ocupa un loc de muncă în Spania au devenit aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.
Cum Spania resimte însă din plin efectele crizei economice şi se confruntă cu un şomaj de 20%, ea poate sustine ca se afla intr-un caz “exceptional”, care ii permite sa declare restrictii pentru romani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-