Published On: lun, Iun 6th, 2011

Un copil de 5 ani are nevoie de ajutor

Share This
Tags

* fetita se numeste Bianca si are fibroza chistica

Directia de Asistenta Sociala, in colaborare cu Consiliul Local Municipal Braila, desfasoara o campanie de strangere de fonduri, pentru a veni in ajutorul unui copil de numai 5 ani care sufera de fibroza chistica.

“Numele fetitei este Bianca si la prima vedere, poti spune ca este un copil normal, dar de fapt, ea sufera enorm si de aceea are mare nevoie de ajutorul nostru.

Fiboza chistica este o boala genetica rara, care afecteaza intregul organism. Este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si afecteaza mai multe organe, in special plamanii si pacreasul. Persoanele cu fibroza chistica(F.C.) au probleme respiratorii, probleme cu nutritie sau digestie, crestere si dezvoltare. Din cauza mucusului adherent, bolnavii tind sa aiba infectii pulmonare cauzate de germeni neobisnuiti, care nu raspund la antibiotice standard, de exemplu infectii pulmonare datorate stafilococului auriu sau Pseudomonas.

Simptomele de fibroza chistica sunt: obstructie de intestin subtire numita ileus meconial(sugar);  pielea sarata si umeda(datorita pierderilor de saruri mare atentie mai ales in periaoada calda); lipsa poftei de mancare, astenie si scadere in greutate; miscari neobisnuite ale intestinelor; dificultati de respiratie sau oboseala precoce in timpul jocului; tuse persistenta sau respiratie suieratoare; tuse umeda,cu sputa, uneori cu sange; dificultati la efort fizic.        

Mai tarziu, pe la 10 ani, sau in functie de oxigenarea plamanilor, apare hipocratismul digital (deformarea extremitatilor degetelor), polipi nazalisi sinusali. Fibroza chistica poate duce la  deshidratare foarte usor si nivele foarte scazute de electroliti in sange. Persoanele care au F.C. au o fragilitate crescuta a oaselor, deoarece oasele lor contin mai putine minerale. Oasele fragile duc la fracture si osteoporoza, chiar daca sunt doar adolescenti.

Pacientii care au acces la o ingrijire medicala adecvata pot trai pana la 40 ani sau chiar mai mult, dar copii care traiesc in tarile in care ingrijirea pacientilor nu este adecvata sau nu este disponibila mor la o varsta frageda.

Bianca urmeaza un tratament foarte strict. Pe langa acest tratament, insa fetita are mare nevoie de o vesta de presiune. Aceasta vesta de presiune acopera in intregime torsul bolnavului si are un sistem special de distribuire pulsatila a aerului. Acest aparat aplica compresii toracice de inalta frecventa pentru a mobiliza secretiile. Un inconvenient in aplicarea practica a acestei tehnici este costul deosebit de mare al echipamentului si faptul ca nu se gaseste la noi in tara, ci in strainatate”, se arata intr-un comunicat al Directiei de Asistenta Sociala .

Cei care pot ajuta financiar acest copil sunt rugati sa sune la telefon 0762246337, unde pot obtine informatii suplimetare de la directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-