Published On: joi, Iun 30th, 2011

Teoretic, brailenii sunt chemati la referendum pe 24 iulie

Share This
Tags

* practic, este foarte posibil ca referendumul sa se amane, pentru ca Prefectura, cel mai probabil, va ataca in instanta hotararea luata astazi de CJ

Consiliul Judetean Braila a decis astazi, cu 9 abtineri (cele ale consilierilor PDL) organizarea unui referendum, pe data de 24 iulie. Brailenii vor fi chemati sa raspunda la intrebarea “Sunteti de acord cu desfiintarea judetului Braila?”.

Consilierii PSD, PNL si PC au sustinut la unison oportunitatea organizarii unei astfel de consultari populare, in eventualitatea in care in aceasta toamna sau in anul viitor se mai lanseaza public vreun proiect de reorganizare care vizeaza desfiintarea actualelor judete. In ceea ce-i priveste, alesii PDL au fost de parere ca este prea devreme ca cineva sa se pronunte pe aceasta tema, atat timp cat nu a fost prezentat un proiect concret, scris, privind desfiintarea judetelor, in forma actuala. 

Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, alaturi de alti consilieri, a opinat insa ca la stilul la care lucreaza actualul Guvern, care ia decizii si masuri peste noapte, este de preferat ca populatia sa-si spuna parerea cat mai repede posibil pe tema desfiintarii judetelor, dat fiind ca o discutie despre organizarea unui referendum in luna septembrie ar putea fi tardiva: “Daca cei care au facut cartile intotdeauna, de la partidul ala pe care-l stiti dvs (UDMR –n.r.), nu aveau alt punct de vedere, se mergea pe asumarea raspunderii, pe judete mari si judetul Braila era sters de pe harta, ca si Galatiul si mergeam cu totii la Constanta pentru anumite probleme majore ale noastre. Parerea mea este ca aceste masuri de reorganizare sunt luate pentru populatie si populatia trebuie consultata pentru acum si pentru viitor. Aceasta consultare nu o facem neaparat pentru septembrie, facem si pentru viitor, ca sa vedem care este pulsul populatiei din judet, sa vedem daca doreste sau daca nu doreste sa fie intr-un judet mai mare. Eu sunt pentru regionalizarea Romaniei, am mai spus-o, dar cu respectarea Constitutiei, prin a aseza inca o treapta care se numeste regiune peste judete, cu descentralizare, asa cum ne dorim cu totii, cu fonduri in regiunea noastra si cu siguranta ce cele 6 judete din Regiunea Sud-Est isi cunosc mai bine interesul in ceea ce priveste dezvoltarea pe elemente de infrastructura. Am chibzuit mult pana v-am facut aceasta propunere, cu organizarea referedumului, suntem printre ultimele judete care face acest demers, tocmai in ideea ca am crezut ca aceasta tema se va materializa in revizuirea Constitutiei si adaugarea inca a unei trepte, regiunile, asa cum doreste si UE si cum sunt asezate problemele in majoritatea tarilor europene. Eu cred ca asa ar trebui sa facem si noi. Aceasta tema este oficiala, pentru ca exista in declaratiile ministrilor si ale presedintelui Romaniei, care a spus ca ea se va relua in luna septembrie. Eu cred ca Prefectura va ataca cu multa forta hotararea CJ si atunci intram in vacanta judecatoreasca, ce are 60 de zile, daca nu ma insel, deci deja ajungem in luna septembrie cu judecarea, adica exact cand incep dezbaterile la nivel politic de spre reorganizare. Asta este motivul pentru care se ataca in instanta, sa blocheze referendumurile pana cand e prea tarziu”.

La reprosurile PDL, ca se cheltuiesc inutil bani publici, pentru teme care nu au devenit inca oficiale, ci au ramas doar la nivel de discutii, seful CJ a declarat ca exista deja persoane dispuse sa-si ofere ajutorul financiar, pentru a reduce povara asupra bugetului public: “Sunt destul de multi  dintre noi, braileni, care vor sa contribuie pentru organizarea referendumului si sa se cheltuie mai putini bani publici, ca pana la urma asta este subiectul care ne intereseaza. Eu cred ca toti suntem bine intentionati si vrem sa ne pastram judetul, sigur, cu regiunea deasupra”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-