Published On: joi, Iun 9th, 2011

Simionescu nu agreeaza “judetele” lui Basescu

Share This
Tags

* primarul Brailei este de parere ca un judet nou, format din sase judete actuale, este exagerat de mare si ca suprafata si ca populatie  * Aurel Simionescu sustine ca o astfel de reorganizare administrativa ar fi in dauna cetateanului, care ar trebui sa bata sute de km, pentru a obtine o autorizatie sau un aviz

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, apreciaza ca mult supradimensionate “judetele” rezultate de in urma unei reorganizari administrativ-teritoriale, in varianta prezentata recent de presedintele Traian Basescu. In aceasta varinata, “judetul” din care ar urma sa faca parte Braila ar mai cuprinde actualele judete Galati, Vrancea, Tulcea, Buzau si Constanta, adica ar deveni o entitate-mamut.

“Din punctul meu de vedere, nu poate exista o unitate administrativa care, singura, sa gestioneze o entitate de aceasta dimensiune, decat daca ne ducem pe o formula tip german, in care cream land cu guvernul lui, cu ministere, ceea ce nu este specific Romaniei. Dintotdeauna a existat o formula administrativa apropiata de cetatean. Si in perioada lui Carol al II-lea, cand erau 10 districte, acestea aveau judete in interior, judetele aveau plase, etc, deci o formula de apropiere catre cetatean, pentru ca este absurd sa gandesc ca cineva de la Braila se duce tocmai la Constanta ca sa obtina o adeverinta, un certificat. Eu nu cred ca o formula de judet foarte mare poate sa dea rezultate din punct de vedere al cetateanului”.

Simionescu este de parere ca argumentul ca se va da o mai mare putere primarilor, pentru a rezolva problemele la nivel local, nu tine intotdeauna: “De exemplu, pe proiectele europene de care discutam, pe POR, de exemplu, nu putem sa dam o competenta mai mare comunelor, oraselor, pe un proiect care vizeaza dezvoltarea regionala. Atunci cand am facut Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara am avut – si avem in continuare – destule probleme cu interesele pe care fiecare localitate le are, la un moment dat. Este greu sa armonizezi vreo 40 de localitati pe care le aveam noi, in judetul Braila, daramite sa armonizezi 200 de localitati, cat ar avea un judet, in forma noua!

In plus, actualele regiuni din Romania sunt mult peste media regiunilor din Europa, acolo unde ele exista. Media este undeva la 1 milion de locuitori si 10.000 de km patrati, in Europa, iar noi avem in jur de 3 milioane de locuitori si circa 30.000 de km patrati. Deci eu nu cred ca putem sa discutam in continuare despre aceasta formula, ca si organizare administrativa. Cum fac alegeri intr-o astfel de structura? E greu sa fac alegeri directe, ca sa aleg presedintele de Consiliu judetean, sau guvernatorul, cum se va numi aceasta functie.

Eu intreb: Inspectoratul Scolar, Inspectoratul Judetean de Politie, Directia Agricola, cum facem cu ele, pentru ca sunt alt tip de structuri, pe un alt nivel? Ce fac cu cetateanul meu, sau cu fermierul meu din Braila, care are probleme la Directia Agricola, unde se duce el, pe toata aria asta, daca noul judet se va intinde de la Constanta pana la Galati?! E prea mare dimensiunea ca sa se poata gestiona situatia corespunzator, din punctul de vedere al cetateanului. In plus, eu va rog sa va ganditi ce inseamna sa schimbam documentele de identitate la peste 20 de milioane de locuitori ai Romaniei, pentru ca vom locui cu totii in alte judete! In cat timp reusim sa schimbam toate actele si ce cheltuiala inseamna asta? De aceea eu agreez ideea de  4 niveluri de administratie, adica sa nu se desfiinteze judetele in actuala forma, dar sa cream acea entitate superioara, peste judete, care sa gestioneze proiectele mari, vizavi de regionalizare. Pe de alta parte, daca vrem sa cream alte “judete”, mai mari, nu cred ca mai mult de 2-3 judete din forma actuala ar trebui unite”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-