Published On: lun, Iun 27th, 2011

Reorganizare “de criza” a politiei rurale brailene

Share This
Tags

* reorganizarea are drept scop principal reducerea cheltuielilor * in principiu, se desfiinteaza actuala Politie rurala, iar noile sectii, in care vor lucra ”sectoristi”, vor fiecare acoperi 10 – 12 comune * sefii Politiei judetene ne asigura ca timpul de interventie va fi de 15 minute * pentru incindente “minore”, satenii ar face bine sa nu mai deranjeze politia in timpul noptii, ci sa vina a doua zi la post, daca vor sa faca reclamatie scrisa

Conducerea Politiei brailene se pregateste in aceasta perioada pentru reorganizarea Politiei rurale. Sub titulatura atat de des uzitata in ultimii ani, de “reorganizare”, se pregateste, de fapt, renuntarea la posturile de politie comunale si poate, ceva disponibilizari de personal.

Oficial, potrivit autoritatilor centrale, reorganizarea are in vedere faptul ca suntem singura tara din UE care are posturi de politie comunale. Tot oficial, politistii din rural nu isi vor pierde serviciul, ci va fi doar o reorganizare a activitatii, pentru o „eficienţa sporita”.

Mai concret, se  are in vedere reorganizarea activitatii de mentinere a ordinii publice pe doua componente: in mediul rural si in mediul urban. In mediul urban se discuta despre atribuirea unor competente suplimentare politistilor de proximitate, dar si de o crestere a numarului acestora. Astfel, acesti politisti vor avea atributii de cercetare penala in dosarele cu autori cunoscuti, intocmite pentru infractiuni in care cercetarea se face la plangerea prealabila a victimei, cum sunt lovirea si alte violente, violarea de domiciliu, amenintarea, abandonul de familie, etc. Politistii de proximitate si agentii de siguranta publica vor deveni „sectoristi”, conform noilor modificari. In mediul rural, vorbim despre desfiintarea posturilor de politie rurala si despre reinfiintarea unor structuri cum ar fi „sectoristul”. In principiu, o Sectie de Politie rurala ar grupa 8-10-12 comune, ar fi condusa de un ofiter, iar activitatea ar fi coordonata de la un sediu stabilit intr-una din localităţile respective. La sediul fiecarui post de politie va ramane un agent, care ar urma sa se gestioneze evenimentele ce se petrec in localitate.

Comisarul Adrian Gluga, prim adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie Braila, a dat astazi cateva explicatii suplimentare pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa: “Vor fi infiintate sectii de politie pe principii prestabilite, se va tine cont de arondarea pe langa parchete, judecatorii, de asezarea geografica, de caile de comunicare, de situatia operativa si suprafata administrativ-teritoriala. Un alt principiu este ca sediile secţiilor de politie vor fi localizate la nivelul localitatilor urbane sau politiilor sub coordonarea carora isi desfasoara activitatea, prin exceptie, la sediile unor posturi de poliţie. Vor fi cinci sectii de politie, avand sediile in Braila, pe Calea Galati, in Chiscani, Insuratei, Ianca si Faurei. Intre orele 8.00-16.00 se va gasi cel putin un politist in actuala locatie a postului de politie, iar patrularea se va face cu doi politisti. Pe langa ofiterii sefi de post vor fi agenti de investigatii criminale. Vor avea loc si actiuni de prevenire, care vor fi superioare celor actuale. Daca vor fi sesizari de urgenta, la 112, timpul de ajungere la fata locului va fi de 15 minute, iar pentru probleme minore aparute pe timpul noptii se pot face sesizari scrise a doua zi, catre seful de post, iar in acest sens se va face o educare a populatiei. Aceasta reorganizare a poliţiei rurale nu are nicio legatura cu posibilele restructurari la nivelul Politiei judetului Brăila”.

Potrivit declaratiilor oficiale, reorganizarea amintita se va face pana cel tarziu in toamna.

Comentarii

comentariu

About the Author

-