Published On: joi, Iun 23rd, 2011

Opt regiuni plus doua judete plus satul Toflea

Share This
Tags

Propunerea facuta de Traian Basescu UDMR-ului (opt regiuni+doua judete) este cea mai clara demonstratie de politica tipic damboviteana din ultimul timp. Nu e vorba despre o arta a dialogului, este o disperare de prizonier al unei idei. Presedintele isi doreste sa intre in istorie, si crede ca o poate face doar reformand din temelii Romania. Atunci cand crezi ca ai un destin mesianic, nu te impiedici de dorintele vulgului. Daca stii tu sigur ca turma trebuie manata intr-o anumita directie, iti chemi cainii si o indrumi in acea directie. Cu magarul in frunte.

Concesia facuta maghiarilor doar din dorinta de a obtine voturile UDMR imi da din nou senzatia ca romanii nu sunt la ei acasa in tara lor. Sefii politici confirmati (paradoxal!) de vulg nu au nicio jena sa impuna vrancenilor sau buzoienilor sa faca parte din regiunea cu capitala la Constanta, insa tremura in fata amenintarilor maghiare si fac compromisuri greu de inteles.
Pana acum am crezut ca lansarea temei regionalizarii este doar o strategie desteapta de marketing politic, utilizata pentru a distrage atentia opiniei publice de la criza si de la concedierile din sistemul public. In continuare cred ca la origine asta a fost ideea, insa treptat a aparut in Traian Basescu ambitia de a demonstra tuturor ca el are dreptate si ca el este singurul care poate sa si puna in practica ceea ce isi doreste. Cu alte cuvinte, e dispus sa faca bine tarii si cu de-a sila, daca tara asta e asa ignoranta si nu isi da seama ca e mai bine pentru ea sa aiba regiuni, nu judete. Ma rog, sa nu mai aiba multe judete, da’ doua merg, daca sunt pline de unguri. E un fel de viol reformist justificabil, iar tara, saraca, o sa tipe si o sa se zbata un pic la inceput, insa o sa se bucure apoi de senzatii unice, europene, atunci cand o sa fie inundata cu fonduri nerambursabile.
Conflictul dintre UDMR si restul clasei politice e acum la fel de fals ca si cel dintre ungurii din Har-Cov si romanii din restul tarii. Nu ne arde noua de conflicte etnice acum, avem altele pe cap. Si ungurii romani se confrunta cu aceleasi marete impliniri ale guvernului Boc, si la ei a crescut TVA-ul, si ei circula pe strazi pline cu urme de meteoriti. Redeschiderea unor rani vechi, aproape vindecate, tine insa de calcul politic, nu de interes national. Ungurii sunt cei mai vocali tocmai pentru ca stiu ca pot forta mana Guvernului. Romania e insa plina de “unguri” de etnie romana. Sunt atat de multi galateni iritati de ideea de a merge la Constanta pentru a-si rezolva probleme legate de acte, incat scandalul pe care l-ar face un milion si ceva de unguri nu se compara cu nemultumirile a peste 10 milioane de romani. Chiar si ideea de a schimba toate actele doar pentru ca asa vrea Basescu e o sinucidere politica pentru pedelisti, da’ dupa congresul in care Boc a fost reales nimeni nu mai are curajul sa miste in front. Partidul pare dispus sa lupte pana la capat pentru a-i asigura locul lui Basescu in manualul de istorie, dar inca nu ne-am lamurit daca va figura alaturi de Carol I sau Carol al II-lea.
Ma bucur ca reprezentantii rromilor nu au prea multe voturi in parlament, ca altfel ne-am fi trezit cu Romania impartita in  opt regiuni, doua judete si satul Toflea. (Adrian Juganaru)

Comentarii

comentariu

About the Author

-