Published On: mar, Iun 7th, 2011

Indiferent in ce regiune intra Braila, Galatiul va fi capitala!

Share This
Tags

* este declaratia primarului Brailei, Aurel Simionescu

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este ferm convins ca oricat le va displace brailenilor acest lucru, daca se va face regionalizarea, judetul nostru va face parte dintr-o regiune care va avea capitala la Galati. Edilul-sef crede ca trebuie sa fim realisti si sa acceptam ca Galatiul este un oras mai mare si mai puternic din punct de vedere economic decat Braila si ca atare, exista argumente logice pentru care acesta isi poate lua dreptul de a deveni capitala. Conciliant ca intotdeauna, Simionescu spera sa se gaseasca totusi o cale de mijloc, care sa impace si celelalte orase importante care vor face parte din regiune: “De aici incepe toata discutia.  Eu cred ca aici trebuie sa vedem ce se intampla. In afara capitalelor nationale, cum este Bucuresti, Budapesta, Varsovia, etc, celelalte capitale de voievodate, in Polonia, de exemplu, sau de comitate, in Ungaria, sunt marile orase, pentru ca dimensiunea acestor entitati administrative este una destul de mare si atunci sigur ca pentru a veni la Faurei, sa zicem, capitala de regiune, este complicat ca infrastructura respectiva sa poata asigura necesarul.

Dar ceea ce am spus este ca intr-o astfel de regiune, inspectoratele, directiile judetene, deconcentratele, in general, ar trebui sa fie impartite intre judetele respective. Nu exista o distanta asa de mare intre noi, sunt cel mult 90 de km pana la Focsani, daca este sa discutam acest exemplu. Dar daca pastram 4 niveluri administrative, adica ramane si judetul ca entitate administrativa, atunci adresabilitatea cetateanului va fi tot la nivel local, vor fi foarte putine institutii unde trebuie sa se duca ca sa-si rezolve o problema, la nivel regional.

De exemplu, in invatamantul francez au scolile generale la nivel local, liceele la nivel judetean si ceea ce numim noi acum colegii nationale, la nivel regional. Protectia copilului este la nivel local, pentru ceea ce numim noi asistenti maternali, iar institutiile care se ocupa de Protectia Copilului sunt la nivel regional”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-