Published On: mar, Iun 14th, 2011

In trei ani de mandat, Cibu a tacut ca pestele, in Senat

Share This
Tags

* potrivit site-ului oficial al Senatului Romaniei, in perioada 2008-2011, senatorul de Braila Constantin Cibu a avut o activitate glorioasa: 0 initiative legislative, 0 declaratii politice, 0 intrebari, 0 interpelari si 4 luari de cuvant * din cele 4 luari de cuvant, una a fost cand parlamentarul a depus juramantul si alta, cand a anuntat ca trece la alt partid

Nu stim daca deputatul PSD Cristian Rizea are dreptate cand spune ca senatorul UNPR de Braila Constantin Cibu doarme la propriu in Parlament, dar daca ne uitam pe datele oficiale, se poate spune cu siguranta ca acesta “doarme”, la figurat. O simpla verificare pe site-ul Senatului, privind activitatea lui Cibu in acest mandat, da rezultate spectaculoase: din anul 2008, cand a devenit senator si pana in prezent, el inregistreaza ZERO initiative legislative, ZERO declaratii politice, ZERO intrebari, ZERO interpelari si PATRU luari de cuvant.

Dupa cum se vede, ca un adevarat pescar, lui Cibu ii place sa patreze linistea, ca sa nu tulbure apele; la el, faptele vorbesc – respectiv voturile la motiunile de cenzura, care se dovedesc extrem de profitabile, in sensul in care senatorul fost PNL, actual UNPR voteaza cum trebuie si isi ia tainul de la PDL, respectiv primeste fonduri pentru diverse investitii din judet. Parlamentarul considera ca acest schimb este rerntabil pentru ambele parti, in sensul in care PDL-ul ramane la guvernare, iar el mai aduce in Braila niste bani.

Revenind la putinele ocazii in care Cibu a deschis gura  in Senat pentru altceva decat ca sa caste, prima a fost intr-o zi memorabila: 19.12.2008, cand a avut loc sedinta solemna consacrat depunerii de catre senatori a jurămantului de credinta fata de tara si popor.

In caz ca va intrebati ce a jurat Cibu, iata textul exact: „Jur credinţă patriei mele, România. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”.

O alta ocazie in s-a aflat la tribuna Senatului, a fost atunci cand parlamentarul a trebuit sa anunte public trecerea la un alt partid. S-a intamplat pe 1.09.2010, cand Constantin-Sever Cibu a glasuit: “Vreau să îndeplinesc o formalitate şi vă rog să reţineţi faptul că începând cu data de astăzi am părăsit Grupul parlamentar al PNL şi am trecut la independenţi, respectiv, UNPR.  Vă mulţumesc”.

Doar celelalte doua interventii au fost pe textul unor legi.  Mai concret, pe 1.04.2009, la  dezbaterea şi adoptarea Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice pentru încălzire la blocurile de locuinţe (L79/2009), Cibu a avut un adevarat speech: “Grupul parlamentar al PNL a sprijinit în comisia de specialitate această ordonanţă costisitoare, care se va desfăşura pe parcursul mai multor ani, privind creşterea performanţei energetice pentru încălzire la blocurile de locuinţe. Cu certitudine cetăţenii care locuiesc la bloc vor avea mai multă căldură în apartamente, iar consumul energetic redus va influenţa pozitiv cheltuielile bugetare şi va avea un efect benefic asupra mediului înconjurător. Totuşi, noi considerăm că această ordonanţă este o primă etapă în rezolvarea acestei probleme spinoase a încălzirii cu consumuri energetice reduse. Această ordonanţă, necoroborată şi cu alte măsuri, nu va ajunge niciodată să aibă eficienţa maximă scontată. Grupul parlamentar al PNL îşi va permite ca în următoarea perioadă să vină cu o iniţiativă legislativă care să completeze această ordonanţă pentru a avea o eficienţă maximă scontată. Ce se va întâmpla astăzi? Aşa cum am spus, cetăţeanul care locuieşte la bloc va avea mai multă căldură în apartament. Cum va proceda? La ora actuală el nu face altceva decât să deschidă geamul, pentru că toate instalaţiile de alimentare, zic eu, la 90% din blocuri, sunt învechite, robinetele nu mai funcţionează şi aşa mai departe. Fără ca această măsură să fie coroborată, de exemplu, cu o contorizare individuală, nu va avea rezultatele scontate.

La Brăila pot să vă spun că am realizat, cât am fost primar, patru blocuri cu contorizare individuală, iar preţurile plătite de locatari s-au redus cu 30 – 40% faţă de un bloc similar, neînsemnând faptul că li s-a vândut gigacaloria mai ieftin, dar le-am dat posibilitatea să o gestioneze aşa cum doresc. Deci fiecare apartament este dotat cu un gigacalorimetru, iar proprietarul, atunci când este cald, mai închide din robinet, când pleacă de acasă, la fel, închide din robinet şi aşa mai departe.

De asemenea, această iniţiativă cu care va veni Grupul parlamentar al PNL trebuie să rezolve în mod echitabil şi problema locuinţelor individuale, prin acordarea aceloraşi facilităţi ca şi în cazul cetăţenilor care locuiesc la bloc. De ce spun asta? Pentru că cetăţenii care locuiesc la bloc au beneficiat şi beneficiază şi în prezent de mai multe facilităţi, fără să mai vorbim de preţul la care au fost achiziţionate aceste apartamente în ’90 şi mai încoace. Ei beneficiază de un sprijin din partea Guvernului, care asigură 45% din consumul CET-ului respectiv la care sunt arondaţi, mai beneficiază de o serie de facilităţi privind vânzarea gigacaloriei, diferenţa dintre producţie şi preţul de vânzare care este suportat de bugetul local, şi în această situaţie sunt foarte multe voci care spun: „Domnule, de ce din banii publici se acordă facilităţi numai unui segment de populaţie care locuieşte la bloc?” Mi se pare normal ca această problemă să fie rezolvată şi pentru locuinţele individuale. Vă mulţumesc”.

Epuizat de efortul facut, senatorul a luat o binemeritata pauza de retorica parlamentara, care a durat un an, pana in 17.05.2010, cand i s-a auzit din nou glasul, la dezbaterea si adoptarea Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 21/2010 privind exercitarea serviciilor de aerofotogrametrie si de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul Romaniei pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (L178/2010). De aceasta data, Cibu a fost mai scurt: “Vreau să fac o singură remarcă. Dacă aprobăm acest proiect de lege, încredinţăm, de fapt, fără licitaţie, Ministerului Apărării Naţionale o lucrare solicitată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Plata acestor lucrări se face de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar s-a solicitat, printr-un amendament, ca rezultatele acestor fotograme să fie puse la dispoziţie gratuit şi altor ministere. Nu mi se pare normal, pentru că cel care plăteşte trebuie să-şi recupereze într-un fel sau altul cheltuielile făcute. Problema este cea pe care am spus-o de la bun început. Nu aş dori să creăm un precedent prin acordarea unor lucrări fără licitaţie într-o economie de piaţă. Vă mulţumesc”.

Si noi ii multumim pentru modul in care ne reprezinta in Senatul Romaniei. Si-o sa-i multumim si mai tare la anul, cand vrea sa candideze din nou.

Comentarii

comentariu

About the Author

-