Published On: joi, Iun 23rd, 2011

HUOOOO! Constantin Dumitriu este de acord cu desfiintarea judetului Braila. Si Viorel Balcan este de acord!

Share This
Tags

* mai mult, cei doi nu cred ca trebuie intrebati si cetatenii judetului daca agreeaza o astfel de masura care le va da vietile peste cap si spun ca un referendum nu-si are rostul

Intr-o perioada in care  se discuta aprins despre regionalizarea originala marca Basescu, in care ar trebui sa ne fie desfiintate peste noapte judetele, inclusiv judetul Braila, cetatenii se intreaba, firesc, ce au de gand sa faca alesii lor, ca sunt ei locali sau nationali si cum privesc acestia proiectul Terminatorului administrativ-teritorial de la Cotroceni. La Braila, reprezentantii USL, respectiv PSD si PNL – ca PC nu mai stie nici el daca mai face parte din USL sau nu, dar oricum e cantitate neglijabila – si-au anuntat deja pozitia contra acestui proiect megaloman si si-au declarat si intentia sa organizeze un referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema. Intrebarea care va fi adresata populatiei, potrivit liderilor PSD locali, va fi urmatoarea “Sunteti de acord cu desfiintarea judetului Braila?”.

O intrebarea la care am dorit sa aflam si raspunsul liderilor PDL Braila, care sunt la guvernare si ai caror colegi au putere de decizie in aceasta privinta.

Deloc suprinzator, presedintele PDL Braila, Constantin Dumitriu, este de acord cu reorganizarea propusa de Traian Basescu, deci implicit, cu desfiintarea judetului Braila: ”Din punct de vedere administrativ, reorganizarea teritoriala reprezinta cea mai buna solutie pentru Romania. Si in Suedia s-a facut cam in acelasi fel, la inceput experimental, dar in decurs de 10 ani s-au asezat lucrurile, exact cum se preconizeaza si in Romania. Este benefica aceasta reorganizare, deorece scad cheltuielile bugetare, iar o parte dintre atributiile actualelor consilii judetene trec la primarii”. Dumitriu a incercat sa indulceasca pastila amara si sa ne duca cu zaharelul: “In ceea ce priveste capitala regiunii din care va face parte Braila, nu este batut in cuie ca ea va fi la Constanta. Eu sunt de parere ca ea trebuie sa se afle intre Braila si Galati, in viitoarea zona metropolitana. (de parca ar conta parerea ta, la centru…- n.r.) Pentru acest argument pledeaza si faptul ca Braila si Galati reprezinta cea mai mare aglomerare urbana, dupa Bucuresti”.
Acelasi raspuns l-am primit, dupa cum ne asteptam, si din partea deputatului PDL Viorel Balcan : “Sunt de acord cu aceasta reorganizare. De altfel, doar Romania si Bulgaria sunt sigurele tari din UE care mai pastreaza o forma de organizare cum este cea de astazi, in celelalte tari fiind deja in vigoare alte forme. Prin urmare, trebuie sa intram si noi in randul lumii, mai ales ca se va face si o reducere consistenta a cheltuielilor bugetare. Cat priveste capitala regiunii, eu zic ca cine a dat-o la Constanta a vrut sa invrajbeasca judetele. Eu cred ca ar trebui ca noua regiune sa aiba capitala la Braila, chiar daca orase ca Galati sau Constanta sunt mult mai dezvoltate economic. ( Asta e sanatos la cap?! –n.r.) Va inchipuiti ca cineva de la marginea judetului Galati va trebui sa strabata 300 de kilometri pana la Constanta?! De aceea trebuie ca Braila sa fie capitala, cel putin din punct de vedere geografic!”.

In conditiile in care tocmai ce se declarase de acord cu desfiintarea judetului Braila, Balcan a amintit, senin, despre zbaterea brailenilor de a avea un judet al lor, din ’68: “In 1968, brailenii s-au batut, au iesit in strada ca sa avem si noi judetul nostru ( unul pe care tu si colegii tai din PDL vreti sa-l desfiintati! –n.r.) si este evident ca intre Braila si Galati a mocnit si mocneste ceva. Asta este, nu ne impacam! Ati vazut ca si atunci cand cele doua judetele au avut conducatori de la acelasi partid tot nu s-au impacat!”.

Daca din partea sefului PDL local, Constantin Dumitriu, nu aveam nicio pretentie, dat fiind ca nu are nicio reprezentativitate, nefiind ales de braileni in vreo functie, ci s-a ales singur, cand a venit cu votantii de acasa, mai exact, de la firma de paza, ai carei guarzi au devenit, pentru cateva ore, membri PDL -, cu Viorel Balcan situatia este cu totul alta: el a fost ales de braileni in functia de parlamentar, promitand ca le va reprezenta interesele, iar acum, din acea pozitie, se pronunta in favoarea desfiintarii judetului. In acest fel intelege Balcan sa reprezinte interesele brailenilor.

Si mai grav este insa ca nici Dumitriu – care declara public, in urma cu numai cateva luni, ca interesele Brailei sunt prioritare pentru el!- , nici Balcan nu sunt de acord cu organizarea unui referendum, in care sa fie intrebati si brailenii ce parere au despre desfiintarea judetului lor. Nu, cei doi nu considera ca este importanta parerea comunitatii: daca la ei, la partid, s-a decis ca Braila trebuie sa dispara, ca judet, de pe harta tarii, atunci trebuie sa dispara!

Cat despre referendum, eu cred ca nu are cum sa se faca, pentru ca nu l-a cerut nimeni. Pe banii cui sa se faca acest referendum? Eu nu sunt de acord sa se faca! Este la indemana Paralamentului Romaniei sa se dea o lege organica pentru reorganizare. O lege despre care discutam, dar, fie vorba-ntre noi, nici nu stim exact cum arata proiectul acestei legi!”, a declarat Balcan. Nu stie cum arata proiectul, dar deja este de acord!

Culmea ironiei este ca Dumitriu si Balcan, pentru care parerea brailenilor nu coteaza, cand e vorba despre disparitia propriului judet, aveau de gand sa vina la anul in fata acelorasi braileni, ca sa le ceara votul, primul, pentru a deveni presedintele Consiliului Judetean Braila, iar al doilea, pentru a deveni primarul municipiului. Cum ar fi cerut acele voturi? Promitand, fireste, ca vor reprezenta cu cinste interesele brailenilor si ca va pune aceste interese inaintea celor personale. Cum se achita cei doi de aceste promisiuni, se poate vedea acum, cand slugarnicia fata de conducerea centrala ii face capabili chiar sa sustina desfiintarea propriului judet – in cazul lui Dumitriu, Galatiul, iar in cazul lui Balcan, Braila.

Si daca Constatin Dumitriu (cacofonia nu e deloc intamplatoare) a pierdut ocazia sa mai candideze la Consiliul Judetean Braila, fiindca este de acord sa ne stearga ca judet de pe harta tarii, Viorel Balcan inca mai are posibilitatea sa candideze in vara lui 2012  la Primaria Braila si daca Basescu ii cere, sa fie de acord si pentru desfiintarea municipiului.

Bine, ca Dumitriu oricum n-a pierdut nimic, fiindca sondajul facut recent de PNL Braila il da cu un procent sub 10%, in optiunile electoratului. Sa te vedem insa pe tine, cu ce tupeu o sa iesi in strada, Balcane, in vara anului viitor, sa le ceri votul brailenilor!

Marturisim ca n-am fost curiosi sa aflam si raspunsul senatorului UNPR Constantin Cibu  la intrebarea: ”Sunteti de acord cu desfiintarea judetului Braila?”. Nu de alta, dar experienta ultimilor ani ne-a dovedit ca pentru tainul obisnuit, de 2-3 miliarde de lei vechi date de Guvern, ca sa le imparta primariilor PDL, Cibu voteaza orice, cu conditia sa nu afecteze pescuitul pe Dunare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-