Published On: vin, Iun 10th, 2011

Fiindca nu mai are bani pentru intretinerea digurilor de aparare, Guvernul le cere romanilor sa se mai apere si singuri

Share This
Tags

Dupa cum va informam, din aceasta luna, angajatii ANIF nu ar mai trebui sa intervina cu lucrari de intretinere a digurilor de aparare decat in zonele in care proprietarii de terenuri amenintate de inundatii au platit asa-numita “taxa de dezastre si calamitati naturale”, nou inventata de guvernanti. Situatia poate deveni extrem de grava, dat fiind ca intreruperea lucrarilor de intretinere la diguri poate duce la situatii foarte periculoase, ce se pot solda cu pierderi de vieti omenesti.

Pana in luna iunie, toate cheltuielile amintite cadeau in sarcina statului, insa, potrivit unui raport prezentat de seful sucursalei Arges-Ialomita – Siret a ANIF, Alfredo Pascale, nici in aceste conditii, banii nu veneau la timp, daramite daca se asteapta sa se stranga “cotizatia” de la particulari. Iata, insa, cum a stat treaba cu banii, pana acum: “Incepand cu data de 3 decembrie 2010, sectoarele de dig de pe raza judetului Braila au intrat in faza de  aparare, mentinandu-se pana in data de 11 februarie 2011.

Datorita stagnarii apei la piciorul si pe taluzul digului ,au aparut  fenomene cum ar fi infiltratii pe sub corpul digului, infiltratii la baza si pe corpul digului, infiltratii prin bancheta. Urmare a acestui fapt, in perioada amintita, in afara de lucrarile curente (distrus vegetatie, intretinere cantoane, intretinere mire, borne, bariere, paza si supravegherea lucrarilor de aparare), s-au executat lucrari specifice perioadei de aparare la trecerile prin dig, in special zonele lipsite de perdele de protectie, in valoare de 44.132 lei.

ln perioada apelor mari, odata cu cresterea nivelului Dunarii, panza freatica este alimentata de precipitatiile cazute. Pentru a preintampina baltirile pe terenurile agricole, ca prima masura se impune functionarea cu statiile de desecare, conform regulamentelor de exploatare.

Datorita alocarii cu intarziere a fondurilor financiare de la bugetul de stat, in acest an – sfarsitul lunii aprilie si necesitatii functionarii cu statiile de desecare pentru evacuarea apei din incintele indiguite, ne-am aflat in imposibilitatea platiii in termen a facturilor de energie electrica, fapt ce a condus le emiterea din partea Electrica Muntenia Nord a facturilor de penalitati pentru neplata in termen.

In cadrul Sucursalei Arges –lalomita – Siret, pe raza judetului Braila functioneaza Centrul Teritorial pentru Interventii in Situatii de Urgenta Baldovinesti.

Prin acest centru, sucursalele au fost aprovizionate cu materiale de  aparare impotriva inundatiilor in proportie de 80% din necesarul  achizitionat, mai putin utilaje de transport, ultileje de incarcat si descarcat materiale.

Pentru eficientizarea Centrului Teritorial de lnterventii in Situatii de Urgenta, se impune dotarea acestuia cu utilaje, mijloace de transport si de ridicat, lucrarile la interventii la diguri fiind in acest caz mai rapide si mai eficiente.

Procedurile de licitatii prin care se asigura utilaiele necesare, prin contracte de inchiriere de la terti, conduc la  prelungirea duratei de rezolvare a situatiei de urgenta de la cateva ore, la cateva zile”.

Asadar, daca vine apa mare, nu aveti decat sa asteptati procedura de licitatie, pentru obtinerea materialelor si a utilajelor necesare pentru interventie. Asta, in cazul in care ati platit taxa de dezastre, fiindca in caz contrar, nu mai aveti de asteptat decat indurare de la Cel de Sus. Si nu ne referim la Zeus, ca ala n-are indurare…

Comentarii

comentariu

About the Author

-