Published On: joi, Iun 16th, 2011

Deputatul Badalan nu prea mai are elan

Share This
Tags

* in prima jumatate a acestui an, democrat-liberalul Eugen Badalan a avut doar trei luari de cuvant in plen * dintre acestea, doar una a fost o interventie ce exprima o opinie personala * singurul subiect care i-a starnit interesul deputatului in aceasta jumatate de an a fost acela la elitelor

De la inceputul acestui an, parlamentarul PDL de Braila Eugen Badalan a luat cuvantul in plenul Camerei Deputatilor de numai 3 ori. Daca socotim ca medie, sa ai ceva de spus o data la doua luni nu-i chiar atat de rau – se poate si mai rau, vezi senatorul UNPR Constatin Cibu – , insa daca ne uitam si ce anume a spus Badalan cand a luat cuvantul, ajungi la concluzia ca de fapt, in sase luni a avut de comentat pe marginea unui singur subiect.

Potrivit site-ului oficial al Camerei Deputatilor, in acest an, Eugen Badalan a avut trei luari de cuvant.   

Prima a fost sedinta Camerei Deputaţilor din 22 februarie 2011, la Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice. Cu aceasta ocazie, Badalan a facut cateva precizari ce tineau de procedura de vot si nu a fost vorba nicidecum de exprimarea unei opinii personale, pe acest subiect : “Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată pentru dezbatere, în fond, în procedură de urgenţă. Vă aduc la cunoştinţă că, în domeniu, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. In dezbaterea comisiei, am plecat de la faptul că Senatul în şedinţa din 15 decembrie a adoptat acest act normativ. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum şi Comisia de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic au avizat favorabil proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, aşa cum spunea şi reprezentantul Guvernului, instituirea de reguli privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice. Comisia s-a întrunit în data de 8 februarie 2011. La lucrări au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 24 de membri ai comisiei, şi au participat la dezbateri, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi un consilier al primului-ministru. În urma dezbaterilor, luând act şi de poziţia exprimată de invitaţi, prin care se susţinea adoptarea proiectului de lege, membrii comisiei au hotărât cu majoritate de voturi, 20 din 22, doar două voturi împotrivă, să propună plenului adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98 din 2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, cu amendamentele formulate în şedinţa comisiei, cuprinse în anexă”.

O a doua interventie in plen a avut-o Badalan in sedinta Camerei Deputaţilor din 31 mai 2011, la dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului. Nici atunci, nu a fost vorba despre exprimarea unor comentarii personale pe subiectul amintit, ci tot chestiuni tehnice:

După cum vă este cunoscut, dragi colegi, ieri, comisia s-a reîntrunit pentru a analiza proiectul de lege.  Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Consiliul Legislativ au avizat favorabil acest proiect de lege şi aseară, cu majoritate de voturi, s-a adoptat acest raport care propune adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.360 privind statutul poliţistului, cu amendamentele admise prevăzute în anexă.

La punctul 7 din amendamente, există o eroare materială. Stafful a scris că prezenta lege intră în vigoare “la 3 zile.” De fapt, este vorba de “30 de zile.” Vă rugăm să fiţi de acord să se rezolve această eroare materială.

Roberta Alma Anastase:

Cred că este exact invers. O să vă rog să faceţi… Aţi clarificat? E invers. Înţeleg că este invers.

Domnul Bădălan. Vă rog.

Eugen Bădălan:

Îmi cer scuze. Pentru că văd că sunt interpretări diferite şi documente diferite, am să citesc exact textul pe care comisia l-a adoptat şi îl propune: “Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor punctelor 4 şi 6, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

Vă mulţumesc”.

Cea de-a treia luare de cuvant in plen a deputatului Badalan a avut loc in sedinta Camerei Deputaţilor din 7 iunie 2011, la dezbaterea Proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării. Atunci a fost momentul de glorie al lui Badalan, care a avut si el ceva de spus. Iar subiectul a fost unul de inalt nivel intelectual: elitele.

Doamnelor şi domnilor deputaţi, eu nu mi-am propus să fiu atât de elocvent ca domnul profesor Stanciu, nu mi-am propus să vorbesc în numele vreunuia din grupurile parlamentare, nici măcar în numele grupului căruia aparţin. Mi-am propus să particip la această dezbatere privind problema dintr-un singur unghi. Suntem cu toţii convinşi că România are nevoie astăzi mai mult ca oricând de elite. Aceste elite, în opinia mea, nu se pot manifesta decât în zone instituţionalizate. Pentru că elitele unei ţări, dacă se manifestă individual sau sub forma unor ONG-uri, nu cred că se pot manifesta în interesul întregii populaţii a statului respectiv. Iată de ce cred că în sfârşit în înţelepciunea lor, membrii comisiei au depăşit stadiul pe care-l adoptase Senatul, de respingere a ordonanţei de urgenţă, a găsit o cale de comunicare cu iniţiatorul ordonanţei de urgenţă, îmbunătăţirea acesteia şi găsirea unei soluţii de compromis care să permită funcţionarea în România a sistemului academic, a sistemului de cercetare ştiinţifică instituţionalizată care să fie locul în care elita României să se poată manifesta. Sunt convins că cel puţin grupul căruia îi aparţin, respectându-şi principiile de bază, acelea de a încuraja elitele, în totalitatea noastră, astăzi, vom vota în favoarea acestui proiect de lege, care rezolvă această problemă.

Sunt convins că şi o bună parte dintre grupurile care poate prin convingerile lor sunt mai puţin interesate de elite vor fi alături de noi când vorbim de viitorul României într-o epocă informaţională, într-o epocă postmodernă, în care numai ştiinţa ne mai poate găsi calea.  Vă mulţumesc”, a glasuit Badalan.

Comentarii

comentariu

About the Author

-