Published On: mie, Iun 8th, 2011

CE va incepe in zilele urmatoare compensarea pagubelor inregistrate de legumicultori, din cauza isteriei e-coli

Share This
Tags

Compensarea pagubelor inregistrate de legumicultorii europeni din cauza isteriei e-Coli va incepe sa se faca in zilele urmatoare, potrivit ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Agerpres. Acesta a anuntat ca in cadrul Consiliului de Ministri de la Luxemburg s-a stabilit acordarea unor compensatii de 150 de milioane de euro pentru tarile in care fermierii au inregistrat pierderi, atat pentru fermierii organizati in asociatii, cat si pentru ceilalti. Tabara a precizat ca, deocamdata, nu poate preciza ce sume vor fi alocate Romaniei, deoarece acest lucru depinde de dosarele depuse la CE, privind pierderile inregistrate de producatori. 

“Statele membre depun dosarele si raporteaza cantitatile de legume care sunt afectate si le transmit Comisiei Europene. In functie de aceste cantitati se va face si compensarea. Se face referire la un pret de referinta din perioada mai 2007-iunie 2010, cand s-au inregistrat preturile cele mai bune, iar compensarea se va raporta la aceste preturi. Mi-e greu sa spun sigur cat vor lua producatorii romani, dar cred ca trebuie sa depunem rapid aceste situatii, pentru ca numai in functie de acestea vom primi banii. Trebuie sa fim operativi, sa respectam toate regulile, astfel incat sa putem lua cat mai rapid ceea ce ni se cuvine. Din discutiile purtate de ministrii Agriculturii din tarile membre, CE va face evaluarile si eventual va creste resursele. In cel mult trei zile vom primi metodologia si toti indicatorii de la Bruxelles pentru acest demers”, a adaugat ministrul Agriculturii. 

Potrivit sursei citate, in cursul saptamanii viitoare va avea loc si o runda de discutii pe acordul UE-Rusia pe problema embargoului impus de Rusia pe legumele provenite din toata tarile UE. 

“Aceste embargo impus de Rusia tarilor din UE a facut ravagii in majoritatea statelor europene care exportau legume in aceasta tara si se negociaza ridicarea lui. Este o criza de piata foarte mare, care din pacate se incearca sa se intinda si la rosii, dovlecei, ardei grasi. Este cea mai mare greseala sa nu transmiti incredere consumatorului sa cumpere produse care nu prezinta niciun ris, pentru ca dupa aceasta perioada de cadere a preturilor urmeaza o criza a produselor legumicole pentru toata Europa”, a mai spus Tabara. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-