Published On: lun, Iun 27th, 2011

Brailenii vor plati aproape dublu pentru incalzire, in iarna 2011-2012

Share This
Tags

* pretul gigacaloriei se va mari substantial, dat fiind ca Guvernul anuleaza subventia de la bugetul de stat * in iarna urmatoare, subventionarea incalzirea populatiei se va face doar de la bugetul local * primarul are de ales intre a lasa de izbeliste cele 18.000 de familii care sunt racordate la reteaua centralizata de termoficare si a taia din cheltuielile cu iluminatul stradal, salubritate, etc

Temerea primarului Brailei, Aurel Simionescu, cu privire la renuntarea completa la subventionarea agentului termic pentru populatie de la bugetul de stat, s-a dovedit intemeiata. Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, Executivul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite permite primariilor sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei, mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat. In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei. In caz contrar, primariile vor fi sanctionate. Cum? Li se taie finantarea. “Directiile generale ale finantelor publice vor dispune sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit, pana la efectuarea platilor”, se arata in ordonanta, in conditiile in care cotele defalcate din impozitul pe venit sunt una dintre principalele surse de alimentare de catre Guvern a bugetului local.

Actul normativ mai stabileste ca sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate si cel al energiei facturate pot fi acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata constitui din timp stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru sezonul rece. In acest caz, banii vor fi varsati, in termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, in conturi deschise la banci de catre furnizorii de energie termica.

Modificarile sunt argumentate de Guvern prin faptul ca astfel sunt create premisele ca populatia sa achite “pretul real” al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, urmand sa fie sustinute financiar doar persoanele si familiile cu venituri reduse, care au “o reala nevoie de sprijin”.

Pana acum, subventia era acordata, atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica.

Asadar, in iarna 2011-2012, municipalitatea va fi nevoita sa suporte integral de la bugetul local subventionarea incalzirii in cazul celor celor 18.000 de apartamente ramase bransate la sistemul centralizat de incalzire, dintr-un total de aproximativ  53.000 apartamente existente in oras. La acest moment, populatia Brailei plateste 165,3 lei/gcal, comparativ cu aproximativ 351,31 lei, pretul nesubventionat. Cum este de asteptat ca municipalitatea sa nu poate suporta, dintr-un buget de austeritate, mai mult decat a suportat anul trecut ca subventie, un calcul simplu arata ca la un apartament cu doua camere, cu un consum normal, numai incalzirea ar ajunge la circa 500 lei.

De altfel, primarul Aurel Simionescu comenta, in urma cu ceva timp, privind efectul direct al renuntarii la subventia de la bugetul de stat: “Nu stiu cat o sa ajunga, fara subventii, pretul la Braila, dar cel mai probabil se va dubla pretul gigacaloriei, daca nu va fi nicio subventie”. Si mai exista si efectul indirect, estimat de edilul-sef: “Daca ne hotaram ca trebuie sa trecem cu bine peste aceasta iarna, o vom face, dar va trebui sa renuntam, cel putin partial, la repararea strazilor, la constructia de parcari, la iluminat stradal, la ceva! Daca ne hotaram ca in iarna asta o sa scadem subventia acordata de bugetul local, atunci o sa o scadem si cine scapa, scapa. Dar vom ramane cu asfaltari, cu blocuri, etc. Trebuie sa gasim o formula de echilibru”.

Amintim ca, pana la aceasta ora, exista promisiunea din partea executivului ca familiile cu venit sub 2.500 de lei pe luna ar putea sa primeasca ajutoare pentru incalzire, in iarna care vine. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-