Published On: vin, Iun 17th, 2011

Braileni, sunteti de acord cu intentia presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de a desfiinta judetul dvs?

Share This
Tags

* este intrebarea la care ar trebui sa raspunda cetatenii judetului, in cadrul unui posibil referendum organizat de USL Braila * liderii PSD locali verifica deocamdata cat de legal ar fi unui asemenea referendum si daca ar putea fi finantat din bugetul Consiliului Judetean *

Conducerea organizatiei judetene PSD Braila a primit de la USL-ul central o adresa prin care i se cere sa se ocupe de organizarea unui referendum local, prin care sa consulte cetatenii daca sunt de acord cu varianta de regionalizare propusa de presedintele Traian Basescu si sustinuta de PDL. Mai exact, cetatenii ar urma sa raspunda la intrebarea ”Sunteti de acord cu intentia presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de a desfiinta judetul dvs?”.

Stancu a opinat ca este usor ca liderii centrali sa dea ordine de acest tip, insa nu este la fel de simplu pentru cei care ar trebui sa le indeplineasca. Liderul PSD a precizat ca nu are de gand sa se supuna orbeste acestor indicatii de la centru, ci va verifica intai legalitatea unui astfel de referendum, printre altele si din punct de vedere al finantarii lui de la bugetul judetean: “Nu am verificat inca, pana la aceasta ora, cat de legala este organizarea acestui referendum, trebuie sa ma uit atent pe documentul pe care l-am primit. Sunt mai multe de discutat; cine acopera costurile, cum ne organizam, deci nu este asa de simplu. Decizii dam foarte usor, dar le dam pe spatele altora si altii trebuie sa le execute si nu cei care le dau. Daca este legal, nu am nicio problema, dar trebuie sa vedem cat de legal este asta”.

Seful PSD a mai spus ca liderii USL considera ca un astfel de referendum ar avea valoare juridica, iar PDL-ul si altii sai nu vor putea ignora la modul brutal opinia populatiei din comunitatile pe care guvernantii vor sa le uneasca in perioada urmatoarea cu de-a sila: “Se doreste sa se arate ca populatia din Braila, in marea majoritate, nu doreste desfiintarea judetului, asa cum este el in forma actuala. Ca sa faci acest referendum, sunt niste costuri. Noi nu avem prevazuti bani in bugetul judetului Braila ca sa acoperim aceste costuri, fiindca totusi, iti trebuie urne, iti trebuie centre de votare, iti  cere o anumita organizare care mananca miliarde de lei, bani pe care noi nu-i avem prinsi in bugetul Consiliului. Eu va spun cinstit, mie poate sa-mi dea orice ordine de la partid, eu fac ce este legal. Se urmareste sa se demonstreze la nivel national ca populatia majoritara din Romania nu doreste desfiintarea judetelor.

Domnul Boc spune asa: “in Constitutia Romaniei ne oprim cu organizarea administrativ teritoriala la judete, nu spune in Constitutie ca avem 42 de judete sau 8 judete si pe sistemul celor 8 regiunilor, o sa facem 8 judete, asa ca nu mai modific Constitutia”. In schimb, daca se face referendum si acesta arata ca vointa poporului este alta…  Cred ca un astfel de referendum poate deveni opozabil unei decizii luate de Guvern de a se ajunge la 8 judete si trebuie tinut cont de parerea poporului, chiar daca domnul Boc spune ca nu e nevoie de referendum, ca sa se aprobe aceasta reorganizare in 8 judete”.

Stancu a precizat ca va cere juristilor sa verifice daca este legala organizarea unui astfel de referendum si in ce conditii, precum si daca se poate finanta de la bugetul judetean si care sunt costurile, “pentru ca eu va spun, ca sa fac eu acum referendum din sponsorizari, nu ma interesaza subiectul! Eu vreau sa dorm pe perna mea…”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-