Published On: mie, Iun 1st, 2011

Aproape jumatate dintre somerii braileni sunt “someri de lunga durata”

Share This
Tags

* este constatarea specialistilor AJOFM Braila

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila anunta o usoara imbunatatire a situatiei sociale in judet, in contextul in care a scazut cu peste 2 procente rata somajului, comparativ cu primele patru luni ale anului trecut. Din nefericire, insa, numarul somerilor neindemnizati era, la filmele lunii martie, de trei ori mai mare decat cel al somerilor indemnizati, dupa cum se arata intr-un raport al conducerii AJOFM:

“Dezechilibrele economice, rezultat al crizei economico-financiare traversate de tara, implicit de judetul Braila, au influentat fenomenul de somaj, astfel ca la sfarsitul anului 2010, au fost inregistrati 11.738 someri, din care 4.300 femei, iar la sfarsitul celor 4 luni ale anului 2011 au fost inregistrati 8.841 someri, din care 3.166 femei.

Rata somajului inregistrata la sfarsitul anului 2010 a fost de 8,5%, iar la sfarsitul celor 4 luni ale anului 2011 a fost de 6,4%, scaderea fiind de 2 ,1 puncte procentuale.

Astfel, din analiza datelor statistice existente la nivelul institutiei noastre, rezulta urmatoarele aspecte semnificative: * rata somajului a inregistrat o descrestere semnificativa, de la sfarsitul lunii decembrie 2010 si anume de la 8,5% la 6,4%, rata inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2011, motivata pe de o parte de reluarea activitatii in domeniile agriculturii si constructiilor, dar si de diminuarea intrarilor in evidentele noastre, ca urmare a reducerii disponibilizarilor colective, cel putin pana la acest moment, numarul somerilor indemnizati fiind de 2.314, la 30.04.2011;

* numarul somerilor neindemnizati, inregistrati la 30.04.2011, este de 6.527, de aproximativ trei ori mai mare decat numarul somerilor indemnizati, consecinta a campaniilor desfasurate de A.J.O.F.M. Braila in mediul rural, denumite “Caravana ocuparii”, consecinta

a nevoii cresterii gradului de ocupare, acordarii de servicii de formare profesionala, de mediere si consiliere profesionala. Ca si in anii trecuti, cei mai multi someri au un nivel de educatie scazut sau mediu si multi dintr acestia sunt in mediul rural, unde sansele de aparitie a unor locuri de munca vacante sunt aproape nule: “Structura numarului de someri, pe nivele de pregatire, la data de 30.04.2011, arata ca nivelul de pregatire al somerilor este scazut, 80,3% fiind reprezentat de nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, 14% este reprezentat de nivelul de instruire liceal si post liceal si numai 5,1% fiind reprezentat de nivelul de instruire universitar.

Exista perspective limitate de creare de noi locuri de munca, pentru a compensa disponibilizarile efectuate pana in prezent, precum si cele preconizate; S.C. Braicar S.A a comunicat catre A.J.O.F.M. Braila intentia de a disponibiliza 120 de salariati, ca urmare a concedierilor colective la sfarsitul lunii iunie a .c.

Somerii de lunga durata reprezinta un procent de 41 % din totalul somerilor inregistrati, preponderent din mediul rural, fenomenele precum disponibilizarile sau concedierile colective, transfomand salariatii in someri si ulterior, o parte din acestia devin someri de lunga durata.

Structura somerilor, pe grupe de varsta, releva faptul ca la data de 30.04.2011, un procent de 12% era reprezentat de segmentul de varsta de sub 25 de ani, iar un procent de 38% era reprezentat de grupa de varsta de peste 45 de ani, acest lucru datorandu-se masurilor active cuprinse in Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, care prevad acordarea de subventii angajatorilor care incadreaza in munca persoane din aceasta categorie.

Numarul somerilor din mediul rural se afla intr-un raport invers proportional cu mediul de rezidenta al ofertei de loc de munca, aproximativ 57% someri in mediul rural care preseaza pe o oferta de loc de munca redusa ca dimensiune, respectiv 17%”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-