Published On: mar, Iun 14th, 2011

„SOS Teatrul din Braila!”

Share This
Tags

* este titlul unei petitii on-line, prin care se strang semnaturi pentru demiterea managerului teatrului „Maria Filotti” din Braila, Mircea Bodolan * cei are au intocmit petitia spera ca daca nu a ascultat de cateva zeci de persoane, angajati din teatru, care-i spun ca Bodolan nu este omul potrivit pentru aceasta functie, primarul Simionescu va asculta de sute sau poate mii de persoane care ar putea semna petitia * cu aceasta ocazie, poate se trezesc din letargie si consilierii locali, care, de luni de zile, ignora situatia exploziva din instituitia subordonata si finantata de CLM

In scurta perioada in care si-a desfasurat activitatea in fruntea teatrului „Maria Filotti” din Braila, managerul Mircea Bodolan a reusit sa starneasca vii controverse si sa-si faca o multime de dusmani. Unii dintre acestia sunt chiar din interiorul institutiei pe care vremelnic o pastoreste, altii sunt din afara acesteia. In prima faza, subordonatii lui Bodolan, oripilati de profesiunea de credinta a acestuia, exprimata in fata lor de la bun inceput – si anume ”eu am venit aici sa mananc, sa beau, sa f…t si sa fac bani”, dupa cum ne-au declarat mai multi martori -, au incercat sa rezolve conflictul discutand cu primarul municipiului, Aurel Simionescu. O vreme, acestia chiar au sperat ca vor reusi sa rezolve ceva, in perioada in care edilul-sef promitea ca la inceputul verii  va avea loc o discutie lamuritoare, iar daca va considera necesar, ii va cere lui Bodolan un „gest de onoare” si in cazul in care acesta nu-l va face, Simionescu ar fi gata sa ia chiar el o decizie transanta. N-a trecut insa mult si primarului i-a trecut avantul reformator, asa ca a anuntat ca decizia o va lua abia pe la toamna, cu posibilitate sa n-o ia nici atunci. Mai mult, Simionescu a declarat public ca, in opinia lui, situatia la teatru s-a linistit si chiar daca nu se iubesc, managerul si actorii vor merge impreuna mai departe.

Exasperati de lipsa de reactie a primarului, care da semne clare ca nu este capabil sa ia o decizie transanta in cazul lui Bodolan, ceea ce ar putea impinge institutia teatrului intr-o fundatura culturala, contestatarii managerului au intocmit o petitie on-line, cerand mai multor institutii demiterea acestuia. Petitia poate fi gasita la adresa

http://www.petitieonline.ro/petitie/sos_teatrul_din_braila -p62438048.html

Contestatarii lui Bodolan adreseaza plangerea lor si organizatiilor locale ale PSD, PNL si PDL, ceea ce poate, ii va determina pe consilierii municipali – care recunosc cu nonsalanta ca nu stiu despre situatia exploziva de la teatru decat „ce scrie in ziare” si-i permit, astfel primarului sa tergiverseze lucrurile – sa acorde atentie acestui subiect si sa ceara, eventual, organizarea unei sedinte de Consiliu Local in care sa fie invitate partile in conflict si unde sa poata sa afle de la sursa care sunt problemele, la adevarata amploare.

Solicitarea celor care au intocmit petitia on-line a fost argumentata dupa cum urmeaza:   

 

SOS teatrul din Brăila !
IN ATENTIA :
Consiliul Local Municipal Brăila
Prefectura Brăila – În atenţia domnului prefect Dumitru Popa
Organizaţia Judeţeană P.S.D. Brăila
Organizaţia Judeţeană P.N.L. Brăila
Organizaţia Judeţeană P.D.L Brăila
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Brăila -În atenţia doamnei director Ana Hărăpescu
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Departamentul Artele Spectacolului, Cinematografe şi Audio Vizual
Senatul UNITER
Organizaţia P.S.D. Bucureşti
”.

Propulsat printr-un concurs despre culisele căruia nu îndrăzneşte să pomenească nimeni, Mircea Bodolan este, începând cu data de 1octombrie 2010, noul manager al teatrului brăilean.
Când şi-a depus dosarul pentru concurs – în pantaloni scurţi şi şlapi ! – în afară de tupeu, nu avea nici cea mai mică speranţă de izbândă. Respins la înscriere, deoarece nu îndeplinea condiţiile impuse (studii în management), intră în posesia unei adeverinţe de la UNATC Bucureşti (care-i “echivala” cursul de management din anul IV, cu studiile postuniversitare obligatorii), face contestaţie şi reintră, miraculos, în concurs.
Mai mult, membrii comisiei, desemnaţi de Ministerul Culturii, elimină din competiţie un renumit om de teatru, pretextând o neregulă tehnică în formatul electronic al lucrării .
Un proiect de restaurare a teatrului, în spatele căruia se ascund inimaginabile interese, determină organizatorii concursului să opteze pentru o persoană manipulabilă, nicidecum pentru o personalitate teatrală.
Primăria şi Consiliul Local Municipal Brăila hotărăsc să “răsfeţe” noul manager cu miliarde care se duc pe apa sâmbetei : experimente care au transformat prestigioasa instituţie teatrală într-un veritabil boutique cultural.
Poziţia de manager i-a resuscitat domnului Bodolan fantoma de folkist dar, mai ales, i-a descoperit veleităţi de “estet” în arta teatrală. Cel mai elocvent exemplu este faptul că Bodolan a interzis spectacolele regizorului angajat, în favoarea sufleorului (ce-i drept, lider sindical !) care oferă trupei, pe bani publici… lecţii de regie !!!
Sprijinit de stafful care s-a angajat să-i susţină măreţele proiecte (contabila, şeful de producţie şi jurista), managerul se comportă ca un vătaf pe propria moşie.
Folosind brandul teatrului si făcând, în mod evident, o concurenţă neloială instituţiei pe care o conduce, înfiinţează Asociaţia Culturală “Maria Filotti”, prin care îşi plăteşte suplimentar angajaţii “fideli” şi obligaţiile de la Bucureşti, din lumea folkului şi nu numai.
Într-un oraş sărac, în care rata şomajului depăşeşte media pe ţară, Primăria Brăila îi finanţează, cu generozitate, un festival megalomanic, încropit pe genunchi, care să funcţioneze ca un posibil atu în demersul disperat de a-şi păstra scaunul.
Îngrijoraţi de această perspectivă sumbră, actorii teatrului semnalează primarului Aurel Gabriel Simionescu aberaţiile cu care se confruntă, solicitând o evaluare corectă şi urgentă a situaţiei.
Acest gest a declanşat un război mediatic în care managerul, motivat de o structură colerică , îşi terfeleşte în presă angajaţii, mai bine de două luni.
Recunoscând public faptul că domnul Bodolan este protejatul unui marcant membru P.S.D. de la centru, edilul Brăilei a decis să prelungească agonia până în noiembrie, pentru a da managerului şansa de a-şi revizui comportamentul, confundând astfel instituţia teatrală cu un centru de reeducare.
Acesta este un apel către oamenii de bun simţ care şi-ar putea exprima un punct de vedere şi stopa un evident abuz

Comentarii

comentariu

About the Author

-