Published On: mar, Iun 7th, 2011

“In ’68, brailenii s-au dus cu sacii de corespondenta la Bucuresti, ca sa spuna ca nu vor cu Galatiul!”

Share This
Tags

* episodul, datand de pe vremea cand Braila era anexata Galatiului,  este evocat de primarul Aurel Simionescu * edilul Brailei se teme ca si acum, regionalizarea facuta fortat ar putea avea efecte negative in randul populatiei

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este constient ca regionalizarea tarii este o chestiune care trebuie facuta, pentru a se asigura compatibilitatea cu regiunile europene si posibilitatea de a accesa fonduri externe, dupa 2013. El considera insa ca este necesara parcurgerea unor etape si tratarea cu tact a problemei, fiindca pot exista reactii negative in randul unor comunitati care au mai avut in trecut experiente dureroase din acest punct de vedere, asa cum s-a intamplat cu Braila, in relatia cu Galatiul.

“Trebuie sa existe o hotarare si ea nu poate fi decat o hotarare politica, daca vrem sa mergem cu trei niveluri de administratie sau cu 4 niveluri de administratie. Majoritatea tarilor din UE care au aceasta formula sunt pe 4 niveuri, adica 1. comuna sau orasul; 2. judetul, departamentul, districtul; 3. regiunea; 4 natiunea.

Deci trebuie sa luam o astfel de hotarare, daca mergem pe 3 niveuri sau pe 4 niveluri.  Daca mergem pe 4 niveuri, trebuie automat modificata Constitutia. Daca mergem pe 3 niveluri, atunci un judet ramane ca judet in continuare, dar va avea un alt teritoriu, deci judetul “Dunarea de Jos”, sa spunem, poate avea 2 judete actuale, Braila si Galati, sau 3 judete, Braila, Galati si Tulcea.

Cert este insa ca ni se cere sa avem entitati compatibile cu cele din UE, pentru a putea sa discutam cu ele si acest lucru trebuie facut astfel incat bugetul pe 2014-2010, urmatorul buget al UE, sa ne gaseasca cu o formula de acest tip, astfel inca sa putem fi parteneri de discutie cu entitati asemanatoare din UE, pe o medie care ne duce undeva intre 800.000 si un million de locuitori si o suprafata de circa 10.000 de km patrati, pentru o astfel de entitate administrativa. In Romania sunt foarte putine judete azi, care pot avea aceasta dimensiune si aceasta populatie”, a spus Simionescu.

El a mai precizat ca problema pe care avem este ca in Romania, orice fel de modificare administrativ-teritoriala se face poate face doar prin referendum, iar in aceste conditii, este foarte posibil ca unele judete sa nu fie de acord sa fie absorbite de altele: “Este putin probabil ca aplicand un referendum in care sa-i intrebe pe cei de la Tulcea daca vor la Constanta, sau pe cei de la Braila, daca vor la Galati si reciproc, ambele judete vizate sa aiba aceeasi pozitie. Adica unii pot sa zica “da”, cei de la Constanta, sau cei de la Galati, iar altii pot sa zica “nu”, respectiv cei de la Tulcea si cei de la Braila. In aceste conditii, este imposibil de reglementat la nivel national regionalizarea. De aceea, probabil ca va trebui sa se mearga strict pe o decizie parlamentara, sa se voteze in Parlament o astfel de formula.

Sa ne aducem aminte ca in ’68, cand era o alta formula de discutie, brailenii s-au dus cu sacii de corespondenta la Bucuresti, ca sa spuna ca vor judet separat si nu vor cu Galatiul, pentru ca posta mergea prin Galati si se opreau acolo scrisorile lor. Va dati seama acum, in formula democratica pe care o avem, cate discutii vor fi daca vrem sau nu vrem intr-o anumita asezare regionala… Si nu e vorba doar de Braila-Galati, sunt discutii de multi ani si intre Timisoara si Arad, Brasov si Sibiu, nici cei de la Botosani nu sunt foarte fericiti, ca ori se duc la Iasi, ori se duc la Suceava, e acelasi lucru… Sunt niste lucruri care trebuiesc asezate foarte rapid, din punctul meu de vedere, pentru ca procedura este una lunga, anul 2012 este unul electoral si noi trebuie sa ne hotaram daca facem asa ceva si atunci mergem cu o anumita formula de alegeri”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-