Published On: joi, Iun 23rd, 2011

“De ce fuge PDL de referendum ca dracu’ de tamaie?”

Share This
Tags

* este intrebarea deputatului PSD Cristian Rizea, care considera ca reorganizarea administrativa prin desfiintarea actualelor judete nu poate fi facuta fara a fi consulta populatia

Deputatul PSD de Braila Cristian Rizea este convins ca liderii PDL sunt constienti ca audienta lor la electorat este extrem de scazuta si de aceea, cauta solutii disperate, pentru a aduna macar atatea voturi, cat sa reuseasca sa intre in Parlament, in mandatul 2012-2016. Una dintre aceste solutii disperate si  deplasate, in acelasi timp, este reorganizarea in 8, eventual 10 judete, daca se face hatarul UDMR-ului si se pastreaza Harghita si Covasna ca zone cu regim special. Rizea intelege incapatanarea cu care PDL-ul incearca sa evite organizarea de referedumuri, pentru a intreba populatia daca este de acord cu desfiintarea judetelor, pentru ca raspunsul ar fi majoritar “nu”.

“Cum sa nu fie necesar referendumul? Este obligatoriu referendumul, avem o lege a referendumului, care cred ca ar trebui respectata, daca ne putem numi in continuare stat de drept; asa depinde  de actuala guvernare, ca numai stat de drept nu e in Romania, dupa masurile pe care PDL le ia. Si in ’65, cand Ceausescu era la conducerea acestei tari, a initiat reorganizarea administrativ teritoriala si chiar lui Ceausescu, atunci, i-au trebuit 3 ani ca sa definitiveze acest proces, in conditiile in care avea unanimitate politica, fiindca nu existau alte partide, in afara PCR. Exista o singura voce politica si totusi, i-au trebuit 3 ani, pana in 68, ca sa finalizeze acest proces de reorganizare administrativ teritoriala. Noi vrem sa-l facem in 6 luni de zile?! De ce? Pentru ca PDL-ul se vede in sondaje la procentul pe care il are si pentru ca nu va castiga mai mult de 5- 6 judete, din toate cele 41, va spun eu. Asta este singurul scop, electoral si nu in interesul cetatenilor, cum ar fi trebuit. Era normal sa venim cu regiuni peste judete, daca vrem intr-adevar sa ne raportam la un model european, care a fost impus de cativa ani si in alte tari din UE. Ce, trebuie sa inventam noi apa calda?”, a declarat astazi deputatul, intr-o conferinta de presa.

Rizea considera ca PDL isi permite sa joace tintar pe harta tarii, si-i cedeaza portiuni din Romania UDMR-ului, ca sa-i cumpere votul in favoarea aceastei reorganizari facute pe genunchi: “Actuala putere vrea sa concesioneze Romania, sau o parte din Romania, UDMR-ului. Nu putem sa ne jucam tintar pe harta Romaniei, cum mai mutam judetele, ce granite le facem. Este obligatoriu sa facem referendum. Ei se gandesc ca noi putem inghiti aceasta gaselnita, ca nu se schimba denumirea, entitatile administrativ-teritoriale se vor numi tot judete si deci nu ar fi nevoie de referendum, insa se modifica limitele administrativ-teritoriale ale acestor judete si de aceea este obligatoriu, asa spune legea, sa faci referendum. Dar nu inteleg, pana acum se intorceau tot timpul la popor, ca sa-l consulte, acum de ce fug de referendum ca dracu’ de tamaie?”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-