Published On: mar, Iun 7th, 2011

“Cea mai avantajoasa varianta de regiune, din punctul meu de vedere, ar fi Braila – Galati – Focsani”

Share This
Tags

* este opinia primarului Brailei, Aurel Simionescu

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, este adeptul unei regionalizari in care serviciile descentralizate sa fie distribuite uniform pe teritoriul regiunii respective si nu sa fie concentrate intr-un singur oras. El este de parere ca, in acest fel, se potolesc si orgoliile locale si se evita unele frustrari administrative care pot fi intelese, pana la un punct: “Eu sunt de principiul ca nu putem sa inventam apa calda, ne uitam si noi imprejur, la ce se intampla in jurul nostru. In afara unor tari mici sau a unor tari care sunt federale, celelalte, in marea lor majoritate, sunt asezate administrativ pe 4 niveluri. In momentul in care fac un judet nou din 3 sau 4 judete vechi, atunci un Consiliu Judetean nou va trebui sa aiba cu totul alte atributii, mult mai mari, mai diverse, pe o alta arie. Una este sa am Inspectorat Scolar pe judetul Braila si alta, Inspectorat Scolar pe 4 judete, una este sa am Directia Agricola pe un judet si alta, Directie Agricola pe 4 judete. Unul este specificul agricol in Buzau, care are si deal si munte si cu totul atlceva este in Braila, unde este numai campie.

Eu cred ca ar trebui ca anumite institutii care au un caracter regional sa fie implementate disipat pe teritoriul acestor regiuni de dezvoltare si lumea sa se obisnuiasca cu acest fapt. Deci sa nu concentram iarasi – ca aici este supararea – toate institutiile de genul directiilor judetene si a inspectoratelor in resedinta de judet sau de regiune. Noi avem acum Agentia de Dezvoltare Regionala la Braila, Agentia de Protectia Mediului regionala la Galati, Regionala de Statistica e la Braila, SAPARD-ul este la Constanta, deci daca incercam o formula din aceasta, pe o regiune sa disipam aceste structuri regionale, atunci am fi putut mult mai usor sa creionam regiunea. Oamenii se obisnuiesc ca se duc la Inspectoratul Scolar la Buzau, ca se duc la Directia Agricola la Braila, ca se duc la Directia Silvica la Tulcea, etc. Nu am facut lucrurile acestea pana acum si va fi extrem de greu sa-i convingi pe oameni ca de-acum incolo o sa facem o regiune sau un judet mai mare si totul va fi bine”.

Intrebat care sunt posibilele variante de regiuni din care ar putea face parte Braila, Simionescu a enumerat: “Variantele pe care am lucrat eu, in 2003, cand am prezentat un document la Guvern, pe aceasta tema, au mers intre 18 si 22 de judete mari. Braila, ca viziune, a putut fi, pe un anumit tip de traditie, in fosta regiune Galati, care insemna Galati – Braila – Vrancea si o parte din judetul Buzau, nordul judetului; pe o traditie care vine de la Carol al II-lea si care se numea “Dunarea de Jos”, era Galati – Braila – Tulcea, sau, pe o formula extrem de simpla, poate fi doar Braila – Galati. Cea mai avantajoasa varianta, din punctul meu de vedere, ar fi Braila – Galati – Focsani. Este o formula care sa ne dea din punct de vedere al reliefului o anumita varietate, sa avem si munte si deal si campie si un potential agricol si unul turistic, dar si ca populatie ar fi avantajos, pentru ca numai cu Galatiul avem sub 1 milion de locuitori. E insa o apreciere personala”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-