Published On: lun, Mai 30th, 2011

Stiati ca fumatul poate provoca orbirea?

Share This
Tags

*un nou studiu efectuat de cercetatorii din Japonia si Statele Unite a demonstrat ca fumatorii risca sa isi piarda vederea

Fumatorii prezinta un risc de degenerare maculara, de patru ori mai mare decat nefumatorii. In cazul acestei afecTiuni, de-a lungul timpului, celulele sensibile la lumina aflate in retina mor, cauzand pierderea vederii. Boala este mai intalnita in rândul barbaţilor decat in randul femeilor, dar aceasta diferentiere bazata pe sex reflecta faptul ca femeile fumeaza mai putin.

“Oamenii care sunt ingrijorati de posibilitatea degenerarii maculare datorata varstei trebuie sa stie ca exista un important factor de risc modificabil. Fumatul ” sustine doctorul Peter Gehlbach, un oftalmolog de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Conform Institutului National al Sanatatii, mai putin de o treime din americanii ce au o varsta de peste 75 de ani sufera de degenerare maculara. Aceasta afectiune poate aparea in doua forme: una “umeda” marcata de vase de sange permeabile la nivelul retinei si una “uscata”, mai des intalnita, care progreseaza incet. Afectiunea nu este vindecabila, insa diferite tratamente, printre care medicamente si interventii chirurgicale, au capacitatea de a intarzia progresul acesteia. Forma “umeda” a acestei afectiuni raspunde la medicamenet ca Lucentis, care previne formarea unor vase de sange anormale la nivelul ochilor.

In urma testelor s-a demonstrat ca tutunul este asociat cu orbirea, 75% dintre fumatori au prezentat simptome ale bolii, in comparatie cu doar 40% de persoane nefumatoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-