Published On: lun, Mai 9th, 2011

Stancu vrea sa monteze celule solare pe spitalele brailene

Share This
Tags

* aceasta este doar una dintre solutiile pe care le-a gasit presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, pentru reducerea cheltuielilor cu utilitatile * in plus, seful judetului vrea sa treaca la sisteme de iluminat pe baza de senzori de miscare

In conditiile in care se discuta despre comasarea a doua spitale brailene, avand ca scop final acreditarea Judeteanului ca unitate medicala de grad I, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu are in vedere investitii importante in aceasta zona. El considera ca prin dotarea Spitalul Judetean cu aparatura de ultima generatie impusca doi iepuri : obtine acreditarea dorita si ofera posibilitatea obtinerii unor venituri suplimentare substantiale, pentru unitatea in cauza.

“Continua investitiile in dotari la Spitalul Judetean. Vom avea un Centru de Excelenta al Urechii si probabil ca de la 1 iunie vom avea un alt sef, alti medici decat cei care sunt in Spitalul Judetean. Suntem in discutii cu mai multi medici tineri, pentru a-i aduce la Braila. De asemenea, discutam din ce in ce mai des despre un laborator de antibiograma care sa rezolve din prima problema bolnavului, pentru a-i administra de la bun inceput antibioticul de care are nevoie. Sunt persoane care au o imunitate mai scazuta, sunt altele care o au mai puternica si nu putem sa administram acelasi antibiotic la toti pacientii.

Vom face si un laborator de Pneumologie in cadrul Ambulatoriului de specialitate. Impreuna cu domnul senator Rotaru, vom realiza la Braila un spital macar de categoria a II-a, dar cu dotarea care o avem in Spitalul Judetean, cred ca suntem de categoria intai. Vom achizitiona si un microscop operator, de fapt este un biomicroscop pentru blocul operator si astfel, vom fi la varful dotarii in acest domeniu. Probabil ca vom lua unul si pentru Chirurgia urechii si unul pentru Oftalmologie, urmand sa punem si un sistem video, cu plasme, eventual, ca sa existe posibilitatea sa se urmareasca operatiile prin geam, ca sa se vada cum se lucreaza cu aceste instrumente ultra-moderne”, a declarat presedintele CJ.

Stancu are insa si alte proiecte care nu tin strict de partea medicala, ci de reducerea cheltuielilor in Spitalul Judetean: “Am avut o discutie destul de interesanta cu o firma care este specializata in energie, ei ofera garantie cu 70% reducerea consumului – este vorba de firma Siemens. Probabil ca la Corpul A al Spitalului Judetean vom face o discutie pentru la anul, sa facem o astfel de investitie, cu conditia ca cheltuiala dupa implementarea sistemului – care va fi platit in rate – sa fie mai mica decat cea actuala. Ne gandim, de asemenea, la schimbarea corpurilor de iluminat, la senzori de miscare si analizam oferte, nu sunt singurii care produc asemeena sisteme, sunt si italienii, sunt si spaniolii. Acolo in spital, am spus-o de atatea ori, zi si noapte arde lumina; nu e in regula deloc, daca nu cautam solutii sa scadem costurile, avem o mare problema, dam miliarde de lei vechi pentru plata energiei electrice”.

O alta tinta este cresterea veniturilor din alte surse, in afara celor platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate: “Am discutat de mai multe ori, va intra coplata si discutam despre reducerea cheltuielilor, laboratorul de antibiograma, energia electrica si termica. Foarte curand va incepe montajul la celulele solare pe majoritatea spitalelor care sunt ale Consiliului Judetean. Ele vor produce apa calda, a carei temperatura va fi ridicata cu cateva grade, cu cat au ei nevoie, sau pana la abur. Toate acestea se vor cumula, ca efect in buget, cu reducerea personalului pe cel naturala – ca v-am mai spus decocamdata nu facem nici un fel de angajari, nici in spital, nici in Ambulatoriu.

In plus, odata cu infiintarea aceastei Comisii a Medicamentului, s-a rationalizat consumul de medicamente. Avem medicamente care sunt aprobate de comisie; inainte, fiecare medic avea distribuitorul lui, medicamentul lui, care, chipurile, era cel mai bun pentru toti. Incercam sa scoatem toti distribuitorii din spital, ei nu au ce sa mai caute acolo, la medici; ei au treaba doar cu conducerea spitalului si cu Comisia Medicamentului si daca ne reuseste cu laboratoarele de care va spuneam, probabil ca vom reduce substantial si consumul de medicamente. Intr-o perioada de 9-10 luni, am scazut suma alocata salariilor la sub 65% din bugetul total al Spitalului Judetean, de la 96%, cat era proportia, cand am preluat spitalul. A scazut deci cu 30 de procente suma totala alocata salariilor si cred ca avem un viitor, suntem pe drumul bun, ca sa zic asa. Daca si pe partea de Chirurgie a urechii vom ajunge ca in cazul Oftalmologiei, cu lista de asteptare pe doua luni, cum se intampla acum, ceea se va intampla si cu Centrul de Imagistica, atunci credem ca suntem pe drumul cel bun.

Un lucru care ma bucura este ca s-a schimbat la majoritatea cadrelor medicale mentalitatea, au trecut in randul normalitatii, ca sa spun asa si daca ne ajuta Dumnezeu sa facem ceea ce gandesc, proiectele despre care am vorbit, poate aud si alte pareri”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-