Published On: mar, Mai 24th, 2011

SOS Biserica (Greacă) Buna Vestire din Brăila!

Share This
Tags

* este apelul dat publicitatii pe site-ul “SOS Patrimoniul brailean”

Un grup de iubitori ai culturii si istoriei brailene care incearca sa salveze cladiri de patrimoniu ale judetului face un apel public, pe site- ul “SOS Patrimoniul brailean” pentru Biserica Greaca: “Bijuterie arhitectonică a secolului al XIX – lea, ridicată cu eforturile comunităţii greceşti, între anii 1863 şi 1872, Biserica Buna Vestire, cunoscută şi ca Biserica Greacă, continuă să fie subiect de dispută între comunitatea greacă, parohia bisericii şi autorităţile locale.

După „bunele” obiceiuri balcanice, presărate cu războaie fratricide fără noimă şi fără sfârşit, soarta acestei clădiri, monument istoric Cod LMI BR – II – M – B – 02076, rămâne a fi viu disputată de toate taberele implicate, fără ca nimeni să observe, că sub privirile lor, înceţoşate de patima bătăliei, această biserică devine o ruină care în curând va mai păstra doar faima vremurilor de demult.

Dea lungul timpului, din cauza acestei bătălii oarbe, care a ajuns să îşi consume episoadele şi în justiţie, în dauna lăcaşului de cult, s-au pierdut finanţări de câteva milioane de euro care puteau salva această biserică de la starea avansată de degradare şi felul jalnic în care arată.

Bucăţi foarte mari de tencuială au picat de pe faţada clădirii, lăsând în bătaia vântului, ploilor, zăpezilor etc. zidurile din cărămidă şi aşa îmbătrânite de trecea timpului. Desele infiltrări de apă pluvială au afectat nu numai zidăria, ci şi pictura bisericii.

Dacă în Calea Călăraşilor biserica nu îşi arată rănile nepăsării, pentru că a mai fost cârpită, în părţile laterale şi în spatele ei, se pot observa amprentele nemiloase ale vremii, intemperiilor şi neimplicării umane. Dinspre Universitatea Constantin Brâncoveanu, imaginea acestei biserici, este acea a unei ruine medievale uitată într-un ambient contemporan cenuşiu.

Politicienii, istoricii şi reprezentanţii bisericii ştiu să vorbească despre Biserica Greacă numai atunci când nevoia de imagine publică o impune. Toţi aduc aminte de ea atunci când scriu o carte, când la Izvorul Tămăduirii se adună credincioşi din toată ţara şi când se mai taie câte o panglică pe ici colea.

Ne-am cam săturat de făţărnicia multora din elita culturală, politică şi ecleziastică a Brăilei care nu fac nimic altceva decât să puncteze de câte ori au ocazia, doar la capitolul imagine şi nimic la capitolul concret, adică al renovării acestei biserici.

Tragem un semnal de alarmă tuturor factorilor decidenţi în acest subiect şi le reamintim că timpul este nemilos şi nu aşteaptă până la finalul acestei bătălii de orgolii şi de imagine.

Directoraşii de la muzeu, direcţii de patrimoniu municipale şi judeţene etc., care papă bani din bugetul statului să mai coboare de pe tronurile aurite ale funcţiei lor şi să susţină pe la ministere şi pe la comisiile din care fac parte, stingerea grabnică a acestui conflict şi obţinerea cât mai urgentă a unor fonduri, pentru reabilitarea Bisericii Greceşti.

Nu trebuie să aveţi în atribuţii sau în fişa postului salvarea Bisericii Greceşti, ci trebuie să depuneţi toate eforturile pentru aceasta, în virtutea notorietăţii de care vă bucuraţi în cadrul comunităţii locale.

E timpul să lăsaţi deoparte orgoliile, disensiunile inter-etnice etc. şi să faceţi ceva concret pentru salvarea acestei clădiri monument istoric şi arhitectonic.  

Trebuie sa ne implicam pentru salvarea acestei biserici

SOS BISERICA GREACA!!!”

Comentarii

comentariu

About the Author

-