Published On: lun, Mai 2nd, 2011

Pastele Blajinilor

Share This
Tags

* este sarbatoarea inchinata celor adormiti

La o saptamana dupa Paste, se sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mic, Pastele Mortilor, cum se mai spune in alte  locuri

Sarbatoarea este un prilej deosebit de comemorare a mortilor, este o zi in care familiile se reunesc la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Invierii, impreuna cu cei dragi, plecati dintre noi. In aceasta zi se depun ofrande pe morminte, se impart pomeni, se intind mese in cimitir sau langa biserica. Se crede ca de Pastele Blajinilor sufletele mortilor sunt libere si pot gusta din mancarurile special pregatite pentru ei si date de pomana.

La Braila inca de ieri, duminica, a inceput procesiunea; cei mai multi dintre braileni au mers de 1 mai la mormintele celor dragi ca sa indeplineasca ritualurile crestinesti care se impun intr-o astfel de zi. Au impartit cunoscutilor, trecatorilor bucate bine alese de care cred cu mare convingere ca cei apropiati lor, care au trecut in nefiinta, se vor bucura si indestula din plin. Au ales duminica ca fiind o zi libera, si nu luni, moment in care oamenii muncesc. Cu toate acestea, nu putini au fost aceia care si-au facut timp sa ajunga la mormintele celor care s-au stins din viata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-