Published On: lun, Mai 2nd, 2011

Nicio mila, pentru angajatorii care folosesc munca la negru!

Share This
Tags

* “intrainsigenta” este cuvantul de ordine, cu care au pornit in control inspectorii de munca braileni * ei avertizeaza ca patronii nu trebuie sa se astepte la vreo perioada de pasuire, in care sa primeasca doar avertismente, pentru ca de astazi, se intocmeste dosar penal pentru toti cei care au mai mult de 5 angajati care lucreaza la negru

Inspectorii de munca braileni sunt pusi pe fapte mari, in cautarea, depistarea si pedepsirea angajatorilor care folosesc munca la negru. Seful ITM Braila, Dumitru Vaduva, a anuntat astazi ca deja s-a pornit pe teren pentru verificari in acest sens, iar prevederile severe ale noului Cod al Muncii, care vizeaza pedeapsa cu inchisoare pentru cei care au mai mult de 5 angajati fara forme legale vor fi puse in aplicare neintarziat. Vaduva a explicat ca patronii nu trebuie sa se astepte la o perioada de acomodare, in care sa poata invoca faptul ca nu au stiut, sau ca nu au aflat de noile prevederi si sa se astepte sa fie iertati sau doar avertizati ca trebuie sa intre in legalitate, pentru ca nu se va intampla asa ceva. Seful ITM a precizat ca s-au primit instructiuni foarte clare de la ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, ca severitatea sa fie maxima in sanctionarea celor care eludeaza legea, in acest domeniu, pentru ca unde-i lege, nu-i tocmeala: “Legea e lege, noi am avut o analiza la nivelul Ministerului Muncii cu ministrul nostru interimar, care ne-a spus sa aplicam legea cu exigenta maxima si asa si trebuie sa facem. Nu am stabilit sa dam avertismente, nici nu putem transformam noi o amenda intr-un avertisment. Legiuitorul a considerat ca gradul de pericol social este destul  de mare, in situatia in care utilizezi munca fara forme legale. Controalele au inceput de astazi si avem deja un program clar stabilit de verificari, intocmit de la centru, pentru intreaga luna mai”.

Vaduva le-a amintit angajatorilor care inca mai lucreaza la negru ce risca: “Pentru identificarea a maximum cinci persoane fara forme legale de angajare, se aplica amenda de la 10.000 la 20.000 de Ron pentru fiecare persoana identificata. Identificarea a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 2 ani, sau amenda penala.

De asemenea, persoana depistata ca lucreaza la negru va fi sanctionata cu amenda intre 500 si 1.000 de lei”.

Intrebat daca exista criterii clare in baza carora se stabileste, in cazul infractiunii, cand se aplica amenda penala si cand se dispune pedeapsa cu inchisoarea, Vaduva a explicat: “Regula este inchisoarea, dar asta este treaba Parchetului care instrumenteaza cazul. Procedura este urmatoarea: noi am depistat ca ar fi peste 5 persoane care lucreaza fara forme legale, facem propunerea de cercetare sub aspect penal catre Parchet si este treaba Parchetului sa judece, dupa gradul de pericol social, cand este inchisoare si cand este amenda penala”.

Atentionat ca uneori, angajatii nici nu stiu ca nu li s-au facut forme legale si deci, sanctionarea lor cu amenda poate fi discutabila, seful ITM a explicat ca potrivit noilor prevederi, angajatul trebuie sa primeasca de la patron un document care sa ateste ca a fost angajat, cu o zi inainte de a incepe lucrul, deci, de acum inainte, acestia vor sti foarte clar daca li s-au facut forme legale sau nu.

In primul trimestru al acestui an, inspectorii ITM au depistat 100 de cazuri de munca la negru pe raza judetului. la un singur angajator, au gasit mai mult de 5 angajati care lucrau fara forme legale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-