Published On: Soare, Mai 15th, 2011

In cativa ani, toate spitalele din Braila vor functiona ca sectii ale Spitalului Judetean

Share This
Tags

* in plus, acestea vor fi coordonate de catre autoritatile locale prin intermediul unei Directii de Sanatate judeteana * acestea sunt planurile Consiliului Judetean si ale Primariei

 Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, prefera ca deocamdata, sa pastreze un statut juridic distinct pentru Spitalul de Psihiatrie si cel de Pneumoftiziologie, pentru ca acestea au si un statut medical mai special. Stancu considera ca, in conditiile legislatiei actuale privind acreditarea spitalelor, poate obtine o categorie buna pentru Judetean comasandu-l doar cu Maternitatea. El precizeaza insa ca, dupa ce se vor finaliza marile investitii la spitalul amintit si se va incheia si procesul de reorganizare, se va ajunge, in 1-2 ani, la o unificare a tuturor unitatilor de profil din municipiu, sub umbrela Judeteanului, din punct de vedere medical si sub coordonarea unei Directii de Sanatate judeteana, din punct de vedere administrativ: “Noi avem dreptul la o exceptie, privind acreditarea si exceptia am zis ca o folosim pentru Psihiatrie, asa spune legiuitorul, Ministerul Sanatatii, care a facut normele. Asadar, pastram Spitalul de Psihiatrie separat. In schimb, daca nu comasam Judeteanul cu Spitalul de Psihiatrie, o sa trebuiasca sa facem cabinet de Pneumologie in ambulatoriu, lucru care este obligatoriu. Va trebui sa avem cadre universitare si studenti medicinisti la Braila pana la 31 decembrie si probabil ca vom avea din toamna, din octombrie. Suntem in discutii cu Facultatea de Medicina din Galati, sunt acolo multi studenti braileni; in plus, Braila are Imagistica, ce ofera posibilitatea ca studentii sa observe pe ecrane ce operatii se fac. Daca doctorii stau unul peste altul acolo, studentii nu mai vad nimic din operatie, dar la noi totul se va filma si ei vad pe ecrane, cineva le explica, sau se poate filma si discuta la salile de curs, dupa aceea. Incercam ca o parte din doctorii braileni care au pregatirea necesara sa devina asistenti universitari, sa devina lectori, sa devina conferentiari la Galati si o parte chiar sunt. Avem trei: domnul doctor Lepadatu, domnul Drima si doamna doctor Lefter si incercam cu un doctor cum e Alina Neacsu, care este la doctorat, Lapusneanu, Iugulescu, Minescu si altii care pot preda la Facultatea de Medicina din Galati. Ei vor lucra cu carte de munca in Braila si vor avea ore la Galati, bineinteles si cu grupe de studenti care sa fie in permanenta in Spitalul Judetean. Intre Braila si Galati sunt 15 km si aceasta colaborare pe linie de Sanatate poate sa fie un pas important in relatia Braila-Galati. Eu asa cred ca ar trebui tratate lucrurile, nu ar trebui sa cautam la infinit punctele divergente intre noi si galateni”.

Intrebat de ce a a ales sa nu comaseze si Psihiatria cu Spitalul Judetean, Stancu a precizat: “Pai v-am zis ca eu as fi preferat sa nu comasez deloc spitalele, pentru ca si Spitalul Judetean este in reconstructie. Intai haideti sa-l facem pe asta si dupa aceea discutam de comasari, fiindca prea se aglomereaza toate. Noi am discutat deja, eu si domnul primar, incercam sa ne facem o Directie de Sanatate judeteana, avem cladirea de pe Buzaului, este pregatita, acolo vom pune banii pentru finantare, deci as vrea sa avem un sistem medical unitar. Vom avea coordonatori pe  fiecare corp si ele vor functiona sub titulatura de Spital Judetean, ca pana la urma Psihiatria nu trateaza numai bolnavii din municipiul Braila, ci si pe cei din zona rurala. Probabil ca la Corpul B al Spitalului Judetean vom face Cronici, Cercetare si recuperare pe fizioterapie, dar lucrurile astea se intampla in timp. La acest moment, suntem preocupati sa mutam toti acutii in Corpul A, ca sa avem acolo blocul operator central, iar in corpul B nu vom mai avea bloc operator; sau poate o sa amenajam bloc operator pentru medici privati, cei care doresc sa vina sa inchirieze sali acolo, cum e in strainatate. Asta este insa de perspectiva.

Cat priveste Spitalul TBC, el ramane deocamdata de sine statator. Acolo nu ca sunt probleme, dar este o chestiune specifica, este monospecialitate, dar viitorul va fi tot cel despre care va spuneam, cu un singur mare spital judetean. Directorii tin de scaune, e normal, “domn’ director de la spital” suna bine, cand zici ca esti coordonator, nu mai suna asa bine… Viitorul despre care vorbesc nu este insa foarte departe, depinde cum vom rezolva problemele privind obtinerea unei categorii cat mai bune”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-