Published On: mie, Mai 11th, 2011

DSP (PDL) Braila a propus acreditarea Spitalului Judetean doar la categoria a III-a

Share This
Tags

* directorul DSP, Gabriel Ciochina, spune ca, la o adica, la aceasta data, spitalul este de fapt, de categoria a IV-a si mai este de lucru, ca sa fie indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru categoria a III- a * seful Directiei de Sanatate i-a sugerat presedintelui CJ sa fie mai realist cand vorbeste de acreditare si sa nu mai pomeneasca despre categoria I

Seful Directiei de Sanatate Publica Braila, Gabriel Ciochina,a declarat astazi ca Spitalul Judetean Braila, chiar si dupa comasarea cu Maternitatea, nu are cum sa obtina acreditarea decat cel mult la categoria III, nicidecum la categoria I. Ciochina sustine ca sunt conditii extrem de severe de indeplinit si deocamdata, Spitalul Judetean nu le indeplineste pe toate nici macar pentru categoria III. Seful DSP a cerut realism in evaluarea sanselor unitatii amintite, la viitoarea acreditare si a precizat ca propunerea DSP catre ministerul de resort a fost pentru incadrarea la categoria III, cu un plan de conformare care cuprinde masuri ce trebuie luate pana acel tarziu la finele anului acesta: “Solicitarea Spitalului Judetean a fost pentru ceea ce inseamna categoria I si s-a vorbit aici despre conditiile minime obligatorii. Intr-adevar pe categoria I, spitalul trebuie sa desfasoare cercetare stiintifico-medicala cu educatie medicala continua, in conformitate cu prevederile regulamentului de organizare si functionare al acestuia. Sunt mai multe puncte pentru care Spitalul Judetean nu se incadreaza la categoria I  si de fapt, nu se incadreaza nici la categoria a II-a. In urma analizei care s-a facut in interiorul institutiei noastre, propunerea inaintata de DSP catre Ministerul Sanatatii a fost pentru categoria a III-a, dar cu plan de conformare. In planul de conformare este trecut, ca si punct aparte, infiintarea unei sectii de Psihiatrie, deci trebuie sa infiintam si sectie de Psihiatrie si materialul trimis la minister face referire la toate aceste puncte.

Ministerul este cel care o sa clasifice spitalul, dar din punctul nostru de vedere, nu este la categoria I. Este dificil, trebuie sa fie activitate de invatamant, cercetare stiintifica. Nu avem in Braila aceste premise si nici prin contracte cu diverse universitati nu putem sa demonstram activitatea de invatamant; eventual doar practica, dar nu activitate de invatamant. Clasificarea spitalelor trebuie sa fie realista si la nivelul la care ne situam. In prima faza trebuie sa fim realisti fata de ce exista in momentul de fata, comparativ cu ceea ce se poate face”.

Ciochina a tinut sa sublinieze ca achizitiile de aparatura de ultima ora despre care vorbeste presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, nu sunt suficiente, daca Spitalul Judetean nu are si specialistii care sa o foloseasca: “Este laudabila in ultima instanta si achizitionarea de aparatura medicala, dar trebuie sa avem si toti specialistii atestati si autorizati, ca sa functioneze pe aceste aparate”.

Presedintele Consiliului Judetean l-a asigurat pe Ciochina ca exista personal specializat pentru toate aparatele achizitionate, iar firmele furnizoare asigura si trainingul necesar. Stancu a facut apel la patriotismul local al lui Ciochina si i-a cerut sa nu puna bete in roate demersurilor autoritatilor administrative: “Legea spune ca daca avem activitate cu profesorii de la Facultatea de Medicina din Galati, devenim baza universitatii, alaturi de Spitalul Judetean din Galati si putem indeplini conditiile legale. Legat de cercetare, v-am spus ca avem de gand sa facem si asta. Si astazi se face cercetare in cadrul Spitalului Judetean si e cea despre care vorbeam inainte, doctorul Minescu, mai sunt si altii care fac cercetare. Cred ca asta face si domnul Lepadatu. Puteti sa reprosati ca sunt prea putine programe de cercetare, asta da, dar noi incercam – si eu sunt brailean si dumneavoastra sunteti brailean, sa tinem si noi cat putem si cat ne permite legea, cu Braila, nu avem cum sa nu tinem cu Braila”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-