Published On: lun, Mai 2nd, 2011

Din aceasta luna, angajatorii braileni vor putea sa-si plateasca personalul sub salariul minim pe economie

Share This
Tags

* acest lucru se va intampla prin reducerea perioadei de lucru de la 5 zile, la 4 zile pe saptamana * inspectorii de munca ii atentioneaza pe patroni sa nu abuzeze de noua prevedere legala, fiindca  vor fi verificati daca au avut la baza o analiza economica bine fundamentata * pentru ca marea majoritate a agentilor economici chiar au dificultati economice, este de asteptat ca multi dintre acestia sa profite de portita legala, pentru a le mai reduce salariile subordonatilor

Incepand din aceasta luna, angajatorii braileni vor putea sa-si plateasca subordonatii sub salariul minim pe economie in mod legal, reducandu-le timpul de munca de la 5 zile, la numai 4 zile pe saptamana. Potrivit noului Cod al Muncii, “in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”.

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, Dumitru Vaduva, a avertizat astazi angajatorii sa nu incerce sa abuzeze de aceasta prevedere si sa reduca salariile subordonatilor sub limita salariului minim pe economice fara motiv, pentru ca vor fi facute verificari. Mai concret, angajatorii trebuie sa faca o analiza economica bine intemeiata, pe care sunt obligati sa o prezinte inspectorilor de munca, la momentul la care vor fi controlati, iar acestia vor decide daca masuura luata a fost justificata sau nu: “Haideti sa facem o socoteala, deci spune legea ca se poate reduce saptamana de lucru de la 5 zile la 4 zile, da? Salariul minim, potrivit Codului Muncii, se stabileste prin contractele colective, iar pentru angajatii in regim bugetar, prin lege sau Hotarare de Guvern. Salariul minim stabilit prin Hotarare de Guvern, de exemplu, este pentru un numar de 170 de ore lucrate. Daca angajatorul, din motive economice ce se intind pe o perioada de mai mult de 30 de zile, reduce saptamana de lucru de la 5 zile la 4 zile, coboara de la 170 de ore, cat ar fi normal, la 140 de ore de lucru, deci se calculeaza noul salariu corespunzator timpului lucrat”.

Vaduva a precizat ca legea nu limiteaza perioada in care angajatii pot lucra 4 zile pe saptamana, in loc de 5 zile, astfel inca masura poate fi mentinuta timp de ani de zile, daca asa doreste angajatorul: “Deci daca angajatorul are dificultati financiare – si cum majoritatea au dificultati financiare a la long -, este posibil sa se lungeasca perioada pe care se aplica aceste prevederi, dar aici va trebui sa vedem pe ce se bazeaza decizia de reducere a timpului de munca, pentru ca nu se poate asa, m-am trezit eu acum si zic ca reduc timpul de lucru de la 5, la 4 zile. Angajatorul respectiv va trebui sa aiba o analiza economica, pentru a se evita orice abuz asupra angajatului. Noi vom cere aceasta analiza economica din care sa vedem ca si-a stabilit care sunt pierderile, pe ce baza a hotarat ca pentru o perioada de timp de… sa  reduca perioada de lucru. Pentru ca noi in perioada aia de timp ii respectam dorinta lui, de a reduce programul de lucru, dar daca se prelungeste, asta se cheama abuz . Nu o sa poata sa ia aceasta decizie oricum, ca i s-a parut lui ca are probleme economice si vrea sa reduca timpul de lucru al angajatilor, trebuie sa fie dificultati pe o perioada de peste 30 de zile”.

Vaduva a mai precizat ca persoanele care vor decida sa reduca programul de lucru al angajatilor, cu reducerea aferenta a salariului, nu trebuie sa anunte ITM: “Nu se va face notificarea ITM, legislatia nu a prevazut asa ceva. Era bine sa se fi prevazut o notificare din asta, ca stiam noi cine a procedat la o reducere de acest tip, dar legiuitorul  a zis “nu domnule, e prea mult, lasa angajatorul sa-si faca analiza si gasesti tu la el analiza economica, daca te duci in control!”.

Noua prevedere lasa loc de intors angajatorilor, care, in perioada de criza, sunt mai toti in “dificultati economice” si ca atare, vor putea sa reduca doar “in scripte” perioada de lucru a angajatilor, cu taierea salariilor. Teoretic, angajatii carora li se va cere sa lucreze tot 5 zile pe saptamana, desi in acte figureaza ca muncesc numai 4 zile, vor putea sa faca reclamatie, insa practic, intr-o perioada in care somajul este masiv, putini isi vor permite sa riste locul de munca – salarizat de mizerie, cum este el -, ca sa reclame ca este supus unui abuz. Iar daca salariatii nu se plang ca muncesc tot 5 zile, in loc de 4 , inspectorii ITM nu pot face absolut nimic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-